Stanwell Naval Admiral (29)

Do nového roku jedině s novou dýmkou. Kdo nemá prvního ledna co zakuřovat, mohl by snadno propadnout depresi, alkoholismu či laciné pornografii na výměnných sítích. A proto jsem si raději zavčasu objednal novou stanwellku z krásné série Naval. Je to můj v pořadí druhý kus z nejvyšší řady Admiral, která má na krčku hezkou frčku se čtyřmi pruhy a taky nejsvětlejší dřevo z celé námořnické série.

Minule mě uchvátil typicky ivarssonovský tvar číslo 30, tentokrát je to naopak úplně nejklasičtější billiard označený číslem 29. Třebaže mám jisté pochopení pro snahy o originální pojetí bruyerových dýmek, stejně se nakonec skoro všichni vracíme k základním, léty prověřeným tvarům bez barokního ornamentu a zbytečných přívěšků. U mě patří na pomyslný vrchol krásy a elegence billiardy a prince, u někoho jiného to je zase bentka s hlavičkou ve tvaru brandy anebo poker, na tom zvlášť nezáleží. Pro všechny klasické tvary anglického střihu ale platí, že jsou jednoduché, jdou k podstatě věci, nekomplikují tvar dýmky složitou asymetrií ani převracením přirozených principů tvarování hmoty dřeva a náústku. Jsou to jen nástroje ku kouření. Někdy vyrobené z laciných materiálů a bez větších ambicí, jindy s pěkným zdobením, kresbou dřeva nebo elegantní povrchovou úpravou…

Billiard je prototypem dýmky a každý výrobce má tento tvar ve své nabídce. Může mít různou velikost i délku, být s filtrem nebo bez, za nejhezčí ale považuji dlouhé, štíhlé billiardy, jako je právě tento Stanwellův mazlík. Měří 151 milimetrů a má komoru 19×41 mm. Při této velikosti váží příjemných jednačtyřicet gramů a dá se víc než pohodlně držet v zubech. Kromě zlatého prstýnku (vlastně výložek) se ještě vyznačuje akrylovým náústkem a pochopitelně i bezfiltrovým provedením. Neměl jsem v ruce ještě moc hezčích billiardů v této cenové relaci, takže se musím pochválit za dobrý nákup. Bude to moje oblíbená fajfka, takže do ní nesmí přijít nic jiného než hezky zamřelé latakie.

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky