Stanwell Naval Admiral (30)

Maličký Stanwell Bamboo patří k mým nejoblíbenějším dýmkám, a tak jsem se už delší dob poohlížel po nějakém dalším kousku této dánské firmy s anglickým názvem. Jejich dýmky se vyznačují prvotřídním dílenským zpracováním, všechno na sebe pasuje jako ulité a z dýmek se skvěle kouří. Navíc vše za dosti přijatelné ceny. Do oka mi padla hlavně krásná námořnická série Stanwell Naval. Dává to logiku, vyrábět námořnické dýmky, když Dánské břehy omývá Baltské a Severní moře.

Stanwell Naval Admiral (30)

Dýmky na první pohled zaujmou hlavně mosazným prstýnkem na krčku, který má mezinárodně srozumitelný tvar námořnických frček, které se používají nejen v Dánsku, ale třeba i ve Švédsku, Velké Británii, Portugalsku, Kanadě a mnoha dalších přímořských státech. Série se skládá ze čtyř produktových řad-hodností:

1) (Sub)Lieutenant: pískovaná dýmka hladkým krčkem a jednoduchou výložkou: pruh a očko
2) Commander: hladká černá dýmka se třemi pruhy a očkem
3) Captain: hladká tmavohnědá dýmka se čtyřmi pruhy a očkem
4) Admiral: hladká světlá dýmka se třemi normálními a jedním rozšířeným pruhem a jedním očkem

Každá z těchto čtyř skupin pak obsahuje několik tvarů rovných i zakřivených s klasickým oválným i sedlovým náústkem. Všechny dýmky jsou bezfiltrové, což umožňuje použít tenčí a elegantnější krček než ten na devítimilimetrový filtr. Náústky jsou akrylové, Stanwell už kaučukové ani nedělá.

Moje dýmka spadá do nejvyšší kategorie Admiral a oproti ostatním produktům ze série má dosti specifický (i když typicky severský) tvar od Sixtena Ivarssona. Mohli bychom jej označit jako half-bent, protože zahnutí není moc výrazné. Dlouho jsem váhal, pro který tvar se rozhodnout, ale protože už mám hodně billiardů, nakonec jsem dal přednost „křivé“ dýmce. Hlavička ve tvaru jahody na sobě má pořádný kus dřeva, ale všechno je perfektně vyvážené. Kolem dokola hlavičky docela pěkný, i když ne úplně pravidelný flame grain, zeshora krásná ptačí očka. Průměr tabákové komory je 20 milimetrů, výška cca 43, čili je to přibližně dunhillovská čtyřka. Vespod je komora spíše kónická, končí trochu do špičky, což dle mých zkušeností dost výrazně usnadňuje dokuřování tabáku. Náústek je sedlový, ale atypicky sedlový: nejprve se prudce zúží do tenčího kruhu, aby se v poslední třetině nebo čtvrtině zploštil do tenkého tvaru.

Další krásná, výrazná dýmka do sbírky. Mám pro ni nachystané latakie od pana Dunhilla.

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky