Savinelli Punto Oro (Bent)

Zakazuji si kupovat další fajfky! Tak jo, ale tohle byla vážně výjimka potvrzující pravidlo. První lulka z českého Aukra, a to od prověřeného prodejce ultra-j. Nabízí hromady starého dřeva neznámých značek a různé kvality, ale dává je vždycky do pucu, takže ještě chvilku poslouží. A občas se mezi nimi objeví dobré nářadí, které stojí za úvahu a nějakou tu korunu.

Savinelli Punto Oro (Bent)

Savinelliho fajku jsem vydražil za necelé čtyři stovky, což je na tuto právem oblíbenou a velmi slušnou řadu cena výtečná. Překrásný italský rustik je to hlavní, co mě zajímalo, povrch totiž vypadá skoro stejně jako u staršího brášky od stejné značky. Punto Oro má mít zlatý bod umístěný nahoře na náústku anebo vlevo u čtverhraných buldočích typů. Tady je evidentně náústek nepůvodní, takže žádný bod nemá, leda že bych si ho tam vykouzlil sám, což neumím, protože mám obě ruce úplně levé. Taky jsem ještě neviděl, že by italské dýmky měly petersonský p-lip, působí to přinejmenším zvláštně. Nejlepší by bylo, kdybych si nechal udělat akrylový náústek s klasickým fishtailem a bodíkem z měděného drátu (jako posledně). Budu o tom vážně přemýšlet.

Savinelli Punto Oro (Bent)

Dýmka je to docela velká. Měří celých 15 centimetrů při váze 50 gramů. Do kotle 20×42 mm se vejde dost tabáku, třeba na dlouhé večery pod (pouliční) lampou. Cpu do ní Virginie a používám ji hlavně jako pracovní fajku, která se bere do lesa na čekanou a může se s ní občas klidně praštit o zem anebo frajersky vyklepávat popel o mokasín. Howgh.

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky