Tabák na jednu sirku (aneb Peterson Irish Oak)

Ne, toto rozhodně není ani zdaleka stejný článek jako Dýmka na jednu sirku, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tentokrát se chci krátce věnovat tabáku od Petersona, který je kandidátem pro chladné a pomalé kouření s minimální spotřebou zápalek.

Tabák se dodává v kulatých padesátigramových plechovkách, ale já si jej dávám do zavařovacích sklenic. Jde o směs virginie, cavendishe a perique, které dozrávají v dubových sudech od Sherry. Není to ale žádné třešňové víno ani třešňovica (Cherry), jak udávají české překlady, nýbrž Sherry (ze španělského vino de Jerez) — tedy víno ze španělských hroznů fortifikované vysokoprocentní pálenkou. Dubové sudy dávají tabáku nezaměnitelný charakter: už po otevření se projevuje typickou dřevitou vůní, jakou dobře známe z některých destitálů — zejména whisky. Ale do dubových sudů se dává dozrát i slivovice nebo jiné pálenky, dělá to tak s částí své produkce třeba můj strýc… a výsledek je famózní.

Peterson Irish Oak

Irish Oak je poměrně jemně řezaná směs, od začátku spíše suchá, navíc v mé zavařovačce má tendenci postupně vysychat. Neobsahuje absolutně žádné dřevité části nebo slepené kousky, takže stačí nacpat jak je, bez velkého rozjímání a náročných příprav. První zkušenost byla spíš negativní, ale to proto, že jsem ještě nebyl navyklý na přírodní tabáky, mezi které ten Petersonův patří. Možná byla chyba, že jsem mu vyhradil ten největší billiard, který mám — kotel velikosti pět byl prostě na seznámení moc velký. Postupně jsem si ale na tabák zvykl a musím říct, že mi na jazyku zjemněl a ukázal své klady. Největším je asi perfektní hoření v téměř celém objemu. Na rozdíl od mnoha jiných tabáků, které v současnosti mám, nevyžaduje v průběhu kouření téměř žádnou údržbu vyjma občasného udusání. Rozhodně není třeba usilovně bafat, aby nevyhasl, spíše naopak — při správném nacpání vydrží bez přičinění hořet i celé minuty. Nacpávám velmi jemně, aby zůstal načechraný, odpor v tahu skoro neznatelný. Ke konci dýmky zůstává na dně z větší části běloučký popílek, zbytek jsou jemné zuhelnatělé kousky. Vzdal jsem už snahu vykouřit tabák do mrtě, jsou z toho totiž jen potíže: třeba když se jemný zuhelnatělý tabák natáhne do pusy, není o co stát. Nemám nejmenší chuť napálit dýmku při zapalování trochy popela na dně komory. Irish Oak téměř nemočkuje, případnou vlhkost z náústku vysaje jeden nebo dva čističe.

Pokud člověk hledá tabák na jednu sirku, pak Peterson Irish Oak bude výborný kandidát. Sám obyčejně spotřebuji dvě až tři, jen výjimečně víc. Momentálně volba číslo jedna pro zakuřování. Nerozpaluje dýmky, krásně hoří a je ve všech ohledech neutrální, takže briar nezasviní výrazným aroma. Mám sice oblíbenější tabáky, ale Peterson je pro svou snadnou údržbu dobrá volba všude tam, kde se člověk nemůže (nebo nechce) dokonale soustředit jen na kouření.

Komentáře (8)

  • Zdravim, predem dekuji za skvele clanky a vecne rady. Mam jen otazku zda mate nejake blizsi zkusenosi s vysoce aromatickymi tabaky. Jsem dymkar zacatecnik a po precteni vsech clanku tady na tomto „blogu“ jsem musel udelit komentar. Predem dekuji

  • Martine, nedovedu zhodnotit, co přesně jsou vysoce aromatické tabáky, protože jsem jich moc nezkoušel. Dříve jsem občas kouříval Mac Baren Original Choice, ten ujde, a hlavně Stanwell Melange, s tím jsem byl velmi spokojený. Dnes už ale aromatiky kouřím jen výjimečně, aby nezahálela moje jediná aromatická dýmka. Obecně se říká, že aromatické tabáky jsou vlhčí a tudíž produkují více vlkhosti. Zkuste nějaký neutrální tabák bez těch voňavek a sladidel, možná budete překvapený, že to není tak úplně špatné. :)

  • Děkuji z tip na tabák a vlastně i za celý blog. S dýmkami jsem začal nedávno a až s tímhle tabákem mě to po neveselých začátcích začlo upřímně bavit.

  • Velmi podobný a velmi dobrý tabák je Davidoff Scotish Mixture.
    Větší podíl orientálů a slabá příchuť whisky.
    Nevýhodou je vysoká cena, cca. 370 Kč.

  • Po dobrých zkušenostech s Irským dubem dnes otvírám další plechovku od Petersona — Old Dublin. Jsem zvědavý.

  • Dobrý den, pane Pecino.. děkuji za článek, po třech týdnech boje s aromatikama a problémem vůbec něco zakouřit.. si dnes jedu právě koupit Irish Oak a těšim se na něj. A právě uvažuju že bych si vzal i ten Old Dublin. Jaký tedy byl ten Dublin, stojí to za koupi takhle do začátku?

  • Irish Oak se mi trochu přejedl, tak si od něj dávám pohov, třebaže si pořád myslím, že je to dobrý neutrální tabák a velice slušné zakuřovadlo. Old Dublin je ovšem skvělá latakie. Ne moc těžká, hoří to samo; pořád ale latakie, kterou někteří nemusí. Kdybych měl někomu doporučit univerzální latakiový tabák, tak OD určitě nezklame. Vyvážený. Jsou i trochu lehčí uzené tabáky, třeba Early morning pipe od Dunhilla, radši mám ale Dublin.

  • Dubisko patří k mým nejoblíbenějším přírodňákům, které se dají v mainstreamu koupit. Zaznamenal jsem v posledních 2 plechovkách mnohem uhlazenější a čistý řez bez „drobení“, než býval, což mě mile překvapilo (momentálně teď u sazby dokuřuji právě IO z jedné z nich)….
    Naučil jsem se ho kouřit ve Falconu, ať už jsou názory na tuhle „inženýrskou“ dýmku, jaké chtějí, mám pro něj dedikovanou jednu menší hlavičku a chutná mi z ní nejlépe.

    Poprvé jsem udělal podobnou chybku, natlačil jsem si plný kotel do obřího King Charlese a udělalo mi to nepěknou motanici v hlavě :)

    Jinak já zakuřuji Hal´o Wyndem. Pořídil jsem si kdysi společně s Marlinem tři plechovky, jelikož jsem zaregistroval oslavné ódy, ale zřejmě jsem jeden z mála, kterým Hal příjde takový… No chuťově obyčejný…

    Pěkný den, Martine.

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky