Dýmka na jednu sirku

Asi to patří k představě o profesionálním kouření dýmky — spotřebovat jedinou zápalku na jedno nacpání. Ono to jistě jde, když se naráz sejde několik šťastných okolností: dobře nacpaná dýmka, adekvátně vlhký tabák, dobré dřevo… a hlavně velká zkušenost. Ostatně konají se soutěže v pomalém kouření dýmky, kde pravidla připouštějí jen dvě sirky na počáteční zapálení, pak už zkrátka každý dělá, co umí. Ale já o těch soutěžích vlastně moc nevím. Do neznámé společnosti se moc nehrnu a kamarády-dýmkaře, se kterými bych podobné věci podnikal, tady v okolí žádné nemám. A ani to není podstatou mého příspěvku, snad jen upozorním, že soutěžní techniku popsal Twineryy tady.

Dýmka na jednu sirku je spíš sportovní — a ve své podstatě i trochu stresující záležitost; normálně to kuřák neřeší. Taky odborná literatura je v tomto ohledu mírná: říká, že je v podstatě jedno, kolikrát si tabák zapálíte. A že není žádná ostuda spotřebovat sirek třeba deset. Hlavní je šetřit náčiní, dát si na čas a užít si svou hodinku nebo dvě, protože stres k dýmce nepatří. V hospodě mezi přáteli bych ani velké výkony nečekal, protože tam nechodíte trhat rekordy, ale poklábosit a trochu si odpočinout. Mezi kamarády se člověk moc nehlídá, takže spotřeba sirek roste úměrně bujarosti diskuse (a spotřebě nápojů). Když jdu někdy na pivo jen se psem, snažím se kouřit pomalu a pilovat techniku, takže mi přirozeně udělá radost, když vyplýtvám jen tři nebo čtyři zápalky. Ale nemám zvlášť velké mindráky, když je jich víc. Dýmka na jednu sirku se mi povedla zatím jednou, ale bylo to za cenu velkého soustředění a měl jsem dobrý tabák i trochu štěstí.

Každopádně je fajn zlepšovat své umění a pomalu zjišťovat, jak na to, aby člověk místo neustálého připalování jen vychutnával dobře hořící materiál (míněno tabák, ne dřevo). Je k tomu spousta zdrojů i názorů. Mně se v poslední době líbilo například video, které na YouTube publikoval Pearse, rodák z Dublinu, co žije v nizozemskému Amsterdamu a pravidelně referuje o dýmkách, kouření i dýmkařských obchodech. Milý člověk, užitečné rady.

Komentáře (2)

  • Ako tak čítam tieto články mám normálne z tej tvojej vášne si aj ja zaobstarať fajku aj keď som nikdy nefajčil. :D
    Asi by si si tu mal dať ceduľku čítanie spôsobuje záujem. :D

  • Dám to varování někam do rohu, slibuju! :) Já — coby zapřísáhlý nekuřák — jsem se k té zálibě dostal taky primárně skrze čtení, takže něco na tom bude. :)

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky