Skladování tabáku

Balení, ve kterých se tabák prodává, ať už se jedná o tobolky nebo plechovky, jsou až do okamžiku otevření perfektně těsné, takže v nich tabák vydrží optimálně vlhký i několik let. A říká se, že starý uzrálý tabák je lepší než čerstvý. Ve chvíli, kdy člověk střídá více druhů, vyvstává logický problém: tabák začne postupně vysychat. Některé kulaté šroubovací plechovky mají obstojné těsnění a pár týdnů tabák udrží vlhký, jiné těsní prostě špatně. Hranaté plechovky zpravidla netěsní skoro vůbec, tobolky už vůbec ne.

Ve starožitnictví se určitě dají sehnat keramické nebo plechové dózy, které se s uskladnění používaly dříve. Jiní používají igelitové sáčky se „zipovým“ uzavíráním. Problém je, že dózy moc netěsní a pytlíky jsou poněkud neestetické, takže hledáme nádobu, která bude obstojně vypadat a zároveň pokud možno dokonale těsnit.

Já používám zavařovací sklenice o obsahu 255 nebo 200 ml, které jsem koupil tady. Vejde se do nich velmi pohodlně 50 gramů tabáku, po stlačení i víc. Mají elegantní pákové uzavírání a relativně spolehlivé gumové těsnění.

Skleněné dózy na tabák

Tabák, který je poněkud přeschlý, ať už vinou špatného skladování, nebo už od výrobce, ještě není na vyhození. Stačí dát do dózy kousek jablíčka nebo syrové bambory, za den nebo dva by měl dostatečně zvlhnout. Profíci používají raději úlomek hliněného květináče nebo keramický piškot, který sehnali na etrafice. Příliš mokrý tabák (méně častý případ) se dá rozprostřít někam na stůl a nechat trochu vyschnout. Tabák z dózy, ve které jsme zapomněli jablíčko týden, můžeme vyhodit rovnou. Mokrý tabák se opravdu nedá kouřit, špatně se zapaluje, nechce hořet, močkuje a netáhne, rozhodně nestojí za ty nervy.

U neoriginálního balení ovšem vyvstává ještě jeden problém, totiž jak označit jednotlivé druhy, abychom se v nich vyznali. Osobně volím jednoduchý postup: Na webu si najdu obrázek plechovky, vyrobím z něj v grafickém programu kolečko o průměru 70 milimetrů a nalepím na víko sklenice klovatinou. Drží docela slušně i na skle, další „samolepky“, pokud v dóze měním značku, pak lepím přes tu původní, na papíru drží ještě o něco líp. Když se na víčku nahromadí pět centimetrů papírových koleček, není problém je v teplé vodě sundat.

Na cestu do hospody a zpět používám nejčastěji kožené dýmkařské pouzdro Peterson, které má prostor na dýmku i pogumovanou přihrádku, která tabák udrží několik hodin dostatečně vlhký. Na vícedenní cestování stačí obstojně těsnící kulatá plechovka, případně dvě, když chceme tabáky střídat.

Pouzdro na dýmku a tabák Peterson

Komentáře (8)

  • Tyto zavařovačky používám úspěšně také. Problém vysychání tabáku zásadně neřeš jakýmikoli slupkami, hrozí plíseň.
    Mně se velmi osvědčilo samolepící filcové kolečko (které se dává na nohy židlí. Nalepím ho zevnitř na víčko a jednou za čas kápnu pár kapek destilky a tabák je stále ve vynikající kondici.

  • To jablíčko je asi akceptovatelné v případě nouze a pokud tam nezůstane déle než dva dny, aby nezačalo plesnivět. Používám keramické piškoty, které jsou opravdu skvělé. Napadlo mě ale, že u větších dóz a různých špatně těsnících nádob by se dal zespodu víčka nalepit gelový zvlhčovač do humidoru, nic z něj neteče ani nekape a udržuje stabilní vlhkost. Jestli si pořídím keramickou dózu, tak to určitě vyzkouším. Díky za tip na filcové kolečko, to zní zajímavě.

  • Měl bych na vás dotaz. Po delší době jsem objevil tabák, který byl bohužel uložen v uavřené igelitové tašce. Je z něj cítit zatuchlá vůně, ale žádná plíseň na tabáku není vidět. Je možné tento tabák ještě „zachránit“?

  • Igelit by vadit neměl. Tabák se občas v igelitovém pytli prodává, stejně tak se tlusté sáčky používají na skladování. Těžko říct, jak je to ve vašem případě: zvlášť jestli je ta taška hodně barvená, mohly by se ty ne-moc-zdravé barvy pomaličku uvolňovat dovnitř. Jestli je vůně tabáku opravdu zatuchlá (= nevábná), tak bych to být Vámi asi neriskoval. Jestli je zatuchlost normální charakteristickou vlastností dané směsi, pak by to mělo být v pořádku. Otázka je, zda je tabák vysušený na troud (to by se zachránit nedal), nebo si udržel nějakou vlhkost: dá se dovlhčit.

  • Můžete mi poradit jak uchovávat tabák? Měla jsem ho v sáčku a za dva týdny mi zplesnivěl.

  • Mně se osvědčilo uchovávat otevřené plechovky v humidoru, vydrží mi řádově měsíce. Obvykle mám rozkouřené 2 až 3 tabáky. Tato metoda je ovšem vhodná jen pro přírodní tabáky, aromatiky (kterým se již vyhýbám) dokáží zaneřádit klima v humidoru a mísí se s vůní doutníků nevábným způsobem.
    Jinak díky za příjemné čtení na tomto blogu.

  • Zdravím chcem sa opýtať či sa mi oplati otvarať tabak sunset breeze od petersona v gulatej plechovke ma cca 3 roky…tak že či bude lepšie uskladnit alebo otvorit a fajčit

  • Sunset Breeze je aromatický tabák, ty se pro archivaci příliš nehodí, takže na Vašem místě bych to otevřel a vykouřil hned.

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky