RX Pipes Lumberman

Včera se mi sešly tři nové dýmky do sbírky. Nejdřív ale napíšu o té, která mi udělala zdaleka největší radost. Dostal jsem ji totiž darem od pražského pipe makera Radka Jůzy, řečeného Dejmal. Když jsem někdy na začátku roku psal, že Dejmal „nic jiného než obrklády nedělá“, tak jsem ho tím krapet namíchl. A aby mi dokázal, že i dvouapůlmetrový chlap s obrovskýma rukama jako z nadživotních pomníků socialistických úderníků dovede vyrobit křehkou dýmku, jednu takovou mi z bruyèuru vykřesal. A umí, umí to! Ostatně můžete si všechno podstatné přečíst na Radkově blogu.

RX Pipes Lumberman

Tož tu je: malý, lehoučký, pískovaný lumberman. Vybízí k zaklesnutí mezi zuby a spokojenému vyfukouvání kouře i bez toho, abyste si vůbec všimli, že něco držíte v papuli — dýmka totiž váží pouhopouhých 26 gramů. Inspiraci bychom asi našli ve starých anglických a severských dýmkách. Těm prvním odpovídá tradiční tvar, těm druhým mírné naklonění hlavičky směrem ven od kuřákových úst a celková jemnost a štíhlost dýmečky. Ozvláštněním prověřeného konceptu je červený akryl, který fajfce dává bezvadný šmrnc. Miluji akryl a jsem fanoušek barevných akrylů, pokud se bavíme o těch, co mají přirozené naturální barvy, jako je žlutá nebo oranžová. Takže tady se Dejmal opravdu trefil úplně ve všem: příjemná délka 145 milimetrů, tenké bezfiltrové provední, akryl a spíše menší hlavička (20×34 mm).

Velká radost z krásného dárku a perfektně odvedené práce. Velké díky, Radku, jsem Tvým dlužníkem. Abych dýmku kouřil co nejčastěji, bude určená na latakie, to je snad jasné.

1 komentář

  • Ahoj Martine,

    tak tato dýmka má můj neskonalý obdiv a ty jsi si tim ode mne vyžádal šílenou závist! :-)
    Už asi půl roku toužím po něčem podobně elegantním a decentním a nemůžu zatím nic najít.

    Přeji chladný kouř a mnoho úspěchu.

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky