Klubovka 2013 (Dejmal)

Pipe club Dýmka.net organizuje pro své věrné členstvo výrobu výroční dýmky. Loňská klubovka má poněkud pohnutou historii a mezi členy se dostala teprve letos v březnu, po jedenácti měsících od spuštění objednávek. Její autor Radek Jůza, známý spíše jako Dejmal, měl totiž vloni nehodu, která mu na půl roku znemožnila věnovat se strouhání dřeva. Ale protože trpělivost je hlavní ctností nás milovníků dýmek, čekali jsme, čekali, a nakonec se i dočkali.

Dýmka.net výročka 2013 (Dejmal)

Dejmalova klubovka má relativně klasický tvar i proporce, ale najde se na ní několik zvláštností. Hlavička vychází z dublinu, tolik typického pro severské freehandy, nemá ale kruhový profil, nýbrž oválný. Fajfka je zahnutá, řekněme half-bent, směrem od hlavičky se mírně rozšiřuje a má robustní sedlový akrylový náústek, který se u podobných dýmek často nevidí. Na výběr jsme měli z provedení filtr/bezfiltr a pěti povrchových úprav. Volba bezfiltrovky u mě byla jasná hned, jako povrchovou úpravu jsem si zvolil světlé pískování. I když obecně preferuji hladké dýmky, málo obvyklý světlý písek anebo ten parádní světlý italský rustik se mi taky nesmírně líbí. Díky pískování a vzhledem k tomu, že jde o masivní kuřácké náčiní (Dejmal nic jiného než obrklády nedělá), bude se hodit na venkovní kouření a snese i nějaké to nešetrné zacházení nebo občasný pád do mechu a kapradí.

Délka dýmky je 140 milimetrů, komora je vrtaná na 20 a hluboká 38 mm. Váha klubovek se pohybuje kolem 75 gramů, ale protože jsou zahnuté, dají se docela pohodlně držet v puse. Pískované provedení je velice příjemné na omak a akrylový náústek zaručuje, že nebude brzy okousaný, zelený nebo jinak odporný. Na spodní straně krčku jsou laserem vypáleny důležité údaje — značka klubu, ročník 2013, pořadové číslo 3/41 a Dejmalova vlastní značka. Je to dobrá pracovní dýmka, ze které budu kouřit čisté virginie. Anebo dám šanci některé skotské směsi, což je zpravidla mix virginie, perique a orientálů. Už se na ni těším.

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky