ADAM morta liverpool

Adam Schorcht mne obšťastnil a dojal perfektním liverpoolem vyrobeným z morty. Morta, bog oak, bog-wood nebo taky bahenní dub je luxusní dýmkařský materiál, se kterým se setkáváme poměrně zřídka, a i v mé sbírce je to prozatím první takový přírůstek. Bahenní dub je v principu dřevo, které zůstalo ležet dlouhý čas (circa pět až osm tisíc let) v rašeliništi, a bez přístupu vzduchu tam začalo pomaličku karbonisovat. Kdyby zůstalo v blátě a močálu ještě o krapítek déle, nějaký ten milion roků, stane se z něj postupně černé uhlí. Ale tolik času nemáme. A nemáme vlastně ani v úmyslu dýmku z morty spalovat na troud, právě naopak — jde nám o to udržovat v ní malý červený uhlík dýmkového tabáku a způsobovat si tím různé libé pocity. Pro tento účel se bahenní dýmka hodí náramně. Výtečně odolává hoření a navíc má jedinečnou strukturu dřeva, jak se můžete sami přesvědčit na přiložených fotografiích.

Adam morta liverpool

Tvar liverpool je v zásadě rovný billiard s dlouhým kulatým krčkem a klasickým náústkem. V Adamově provedení má akrylový náústek navíc asi centimetr širokou aplikaci z bílé rohoviny, čímž vzniká pěkný a výrazný kontrast černé a bílé barvy. Hladkým černým dýmkám, jaké vyrábí třeba Dunhill, se často říká „dress“, a míní se tím, že se hodí k tmavému večernímu obleku. Já osobně k fraku nosím primárně světlé hladké dýmky s flame grainem, ale podobnou parádu by za jistých okolností udělala i tahle nová morta. Jednoduchá, vyladěná, v pískování skvěle vyniká unikátní kresba, ve všech ohledech tak odlišná od klasického brieru.

Technikálie znějí následovně: délka dýmky 140 milimetrů, náústek má 50, průměr kotle je 19 a hloubka kotle 40 mm. Nedovedu si představit, že bych do černé dýmky nacpával něco jiného než smolně černé latakie, takže v ní momentálně střídám Huber Balkan a svůj nový objev, Bill Bailey’s Balkan Blend. Adamovi tímto textem upřímně děkuji a uctivě se klaním!

Komentáře (2)

  • Gratuluji! Skvělý kousek. Jen ten kroužek bych asi chtěl v barvě slonová kost, případně rohovina, aby ten kontrast přechodu nebyl tak ostrý, ale to jsou kecy v kleci!
    Každopádně, Morta mě už taky delší dobu láká, no uvidíme.

  • Hezka morta:-)
    Dlouho pokukuju po Bill Bailey’s Balkan Blend. Jakej je?
    A je to řada tabáků pojmenovaná po tom britskym komikovi?
    Diky

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky