Petr Pipes: klubovka 2014

Bylo to kdysi v půlce dubna, kdy chlapci zveřejnili na fóru vzor pro výroční klubovou dýmku našeho spolku dýmka.net. Pro rok 2014 byl coby master pipe maker vybrán Petr Peťák Libora, který pod svou značkou Petr Pipes nabízí dokonalé dýmky nejklasičtějších tvarů, ostatně mám už od něj tento čarokrásný Liverpool. Klubovou dýmku bychom mohli označit jako quarter bent dublin v provedení silver spigot — tedy opravdová dýmařská lahůdka. O fajfku byl velký zájem a nabízela se v pěti různých povrchových provedeních (černý, tmavý a světlý písek, tmavá a světlá hladká) a ve variantě filtr nebo bezfiltr. Na četné prosby ještě autor umožnil volbu materiálu náústku, takže si vybral opravdu každý.

Petr Pipes, klubovka 2014

Já jsem původně uvažoval o světlém písku, nakonec jsem ale nějakou tu korunu ještě přihodil, protože mít hlaďoučký silver spigot ve straight grainu, to jest vlhký sen každého milovníka dýmek. A udělal jsem dobře, protože výsledek je prostě absolutní. To je ta výhoda ruční výroby, že se může fajka perfektně posadit do dřeva. A když máte štěstí a neobjeví se rušivé kazy, dosáhnete výsledku, o jakém se velkovýrobnám ani nesní. Kdyby takovouto dýmku náhodou vyrobil Dunhill, stála by padesát nebo spíš sto tisíc. A zřejmě by nebyla tak technicky vyšperkovaná, jako když ji vyrábí Peťák. Kresba je přímo ukázková — taková dýmka se povede jednou za uherský rok. Husté, svislé plameny kolem dokola; z levé strany krásné, z pravé strany hlavičky naprosto dokonalé.

Ale nejde samozřejmě jen o kresbu, ostatně ta na kuřácké vlastnosti nemá žádný vliv. Celý výrobek je pěkně vyladěný a vyvážený, čistotu provedení podtrhuje světlounká přírodní barva hlavičky. Časem a používám ještě dost ztmavne, ale bude tmavnout dál do krásy, jak ji budu brát často do ruky, nacpávat a zkoumat její teplotu při kouření.

Délka dýmky je 158 milimetrů, komora 21×42 mm. To je docela velký kotlík, ale zkusím se s ním popasovat jako správný chlap. Chci teď pro dýmku najít nějakou novou kvalitní latakii, takže to bude buď Ashton Celebrated Sovereign, co už mám objednaný z Německa, nebo některý z tabáků od Dan Tobacco (Bill Bailey’s Balkan Blend, Midnight Ride nebo Old Ironsides), které mi doporučovali Vorža s Petrem Kučerou.

Komentáře (2)

  • Zdravím Vás, je možné tuto klubovku pořídit a poř. kde? Předem děkuji za odpověď a děkuji za stránky, které velmi rád navštěvuji. Přeji fajn večer. JS

  • Jaroslave, klubová dýmka je z povahy svého názvu určená pro členy klubu dýmka.net, kteří si ji zarezervovali prostřednictvím fóra. Takže dýmka se teoreticky vzato ex post pořídit nedá. Stává se ale (a stalo se to myslím i letos), že nějaká dýmka zůstane nevyzvednutá, nebo se omylem vyrobí jiný povrch, než bylo v zadání. Pak se o takovou nadbytečnou dýmku někdo přihlásí a za cenu obvyklou ji dostane. Zkuste kontaktovat přímo Petra Liboru (petr.libora@gmail.com)

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky