Domácí archiv

První přikázání každého pravověrného dýmkaře zní: zaarchivuješ! Kdykoliv se objeví nějaký kvalitní tabák, co nám chutná, je potřeba koupit aspoň pár plechovek do zásoby. Čím dříve, tím lépe. Jde o jednu z nejlepších investic vůbec, a to hned z několika důvodů:

  • Ceny tabáků jdou neustále nahoru
  • Občas má některá směs dočasný výpadek, v horším případě se úplně přestane vyrábět
  • Chuti přírodních směsí archivace zásadně prospívá
  • Staré tabáky se dají docela slušně zpeněžit na eBay
  • Design plechovek je rok od roku horší a parte rok od roku větší
  • Chcete-li, aby vás hošíci v klubu milovali, otevřete pro ně desetiletý tabák (ověřeno!)

Archivní tabáky

Archivovat jsem začal asi před dvěma a půl lety. Skoro každý rok je tabák o něco dražší, takže doporučuji začít budovat archiv co nejdříve. Levnější už to fakticky nebude. Mám samozřejmě zatím relativně malou zásobu, ale ani ty tři kila tabáku nejsou tak málo, když uvážíte, že do kila se vejde dvacet padesátigramových plechovek. Pořádný archiv potom vypadá třeba takhle a největší privátní archiv, co jsem dohledal, obsahuje 998 liber, což je cca 452 kilo (!) tabáku. Nemám nejmenší tušení, co s tím ten člověk hodlá dělat.

Zmizel Balkan Sobranie a některé značky se celá léta nevyráběly, aby se pak s pompou vrátily (Durbar, Apéritif). Nikdy už to ale není úplně stejný tabák. Často se mezitím výroba přesunula z Anglie kamsi dál do Evropy a při nejlepší vůli z těch lidí nevymlátíte stejný výsledek. Tabák je přírodní plodina a každá úroda se liší od té předchozí — ať už chcete, nebo ne. Vím, že mnoho výrobců nakupuje tabáky v aukcích tak, aby si byla každá „várka“ co nejpodobnější. Nefunguje to ale stoprocentně. Občas si objednáte Old Dublin a už to není ten starý dobrý Old Dublin, co jste měli minule. A ten starý Nightcap vyrobený v UK bude vždycky trochu jiný, než čerstvý z Německa či odkud.

Naprosto zásadní důvod, proč nemá cenu otálet, je vliv času na kvalitu směsi. Archivujeme především proto, abychom z tabáku dostali lepší požitek, než nabídne čerstvá plechovka. Bavíme se samozřejmě jen o prvotřídním přírodním tabáku, ne o segedínu s kýblem kečupu, konvalinek a vanilkového aromatu navrch. Tedy především o virginiích (mají hodně cukru), orientálech (nápodobně) a latakiích (hezky se prolnou s ostatními druhy). Za každý rok k dobru si budete ještě mnohokrát blahořečit. Ano, chce to jistou trpělivost, jako všechno dobré v životě, ale pětiletý tabák se v chuti hezky zakulatí, ztratí prvotní čerstvost a šťavnatost, aby nabídl mnohem komplexnější chuťový požitek. Desetiletý tabák je mana nebeská. Šestnáctiletý tabák? Víc takových!

Občas přihodím v nějaké aukci na archivní plechovku, většinou Dunhill nebo Rattray’s. Zpravidla nic nevyhraju, protože ostatní magoři dýmkaři jsou ochotní nabídnout mnohem víc. Není totiž výjimkou, když se za plechovku archivu platí kolem dvou tisíc Kč. Takže končíte s dýmkařením? Darujte staré tabáky kamarádům, nebo na nich vydělejte majlant na eBay.

Krásné staré plechovky potištěné sítotiskem už se asi nevrátí. A je to obrovská škoda, protože některé byly dokonalé. S papírovými etiketami se budeme muset smířit — tabáku se prodává čím dál tím méně. Ale nemusíme nutně čekat, až bude místo grafiky od výrobce na plechovce obrázek zničených orgánů nebo nějaká podobná píčovina.

Neznám moc příjemnějších věcí, než podělit se s přáteli o unikátní starý tabák, který už není na trhu, nebo má v sobě kus historie. Byla by škoda nechávat si takový požitek hamižně jen pro sebe, když můžete udělat radost i ostatním. Takže pokud chcete udělat radost mně, pošlete mi rychle něco ze svého archivu.

Komentáře (3)

  • Dobrý den,
    I když jsem kuřák cigaret, obdivuji kuřáky dýmky.
    V pozůstalosti jsem našel několik
    porcelánových a dřevěných
    dýmek a byl bych rád kdyby se na ně mohl odborník podívat,
    případně je koupit.
    Děkuji za odpověd.
    Pavel Semrád

  • Zdravím.
    Nevíte, jak dlouho lze uchovat v kondici tabáky od PfeifeHuber. Hubermischungen tabáky jsou v nevakuovaných plechovkách. Víčko je do otvoru pouze vpáčeno, domnívám se, že takováto plechovka se na archivování příliš nehodí. S pozdravem Lojza

  • Tabáky od Hubera, které jsem viděl, byly vždy ve vakuované plechovce, tak předpokládám že i ten mišung. Pokud plechovka netěsní nebo je otevřená, dal bych přes ni ještě nějaký tlustý vakuovací sáček (nebo dva), jako je zip lock nebo jako jsou ty potravinářské na Sous Vide — to by mělo při vysátí vzduchu stačit.

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky