Pfeifen Huber Virginia Honeydew Flake

Do tabáků ve formě slisovaných plátků jsem se zakoukal už dávno. Kdyby neměly ty fláky pověst pokaženou odfláknutými produkty firmy Samuel Gawith, byla by jejich popularita mezi dýmkaři určitě ještě o dost vyšší. Flake lépe drží vlhkost a pomaleji vysychá, ale hlavně: chutě bývají lépe propojené než u klasické nadýchané mixture. Plátek vám aspoň o trochu šetří čas, který byste spotřebovali archivací v plechovce, je to přirozené staření, zkrácení času k dobrému, někdy i excelentnímu výsledku.

Musí se ovšem jednat o flake z krásných čistých listů, měla by na něm být patrná struktura jednotlivých vrstev. Hezky zpracovaný flake se dá snadno rozebrat na vlákna, vidíte v něm všechny složky a v případě virginií taky různé druhy a odstíny, někdy protkané krystalkami přírodního cukru (prý blobst, říká Ivo). Oproti tomu u odpadního flaku bývají tabáky mokré, blátivé, slepené, nebo naopak úplně bez konzistence, namísto nařezaných listů se z plátku sype popel a drobky ze svačiny v továrně S. Gawitha.

Nejčastěji se lisují směsi virginií nebo kombinace s některým dalším druhem, jako je například burley v případě tabáku Perfect Plug od Petersona. Nádherný, strojově přesný flake je Dunhill Flake, ale nevadí mi ani méně přesné ruční řezání a rozlámané nebo rozcupované fláky od Rattray’s (jako Marlin Flake nebo Old Gowrie).

Při aktuální objednávce hromady balkánů od německé firmy Pfeifen Huber jsem učinil hokus pokus a přibalil si jednu plechovku pod názvem Virginia Honeydew Flake. Virginie mám docela rád a na obrázku otevřené plechovky mne fascinoval dlouhatánský pás tabáku, srolovaný do stogramové piksle. Zatímco většina flaků se před zabalením naseká na délku okolo pěti nebo šesti centimetrů, Honeydew obsahuje pět plátků o délce téměř čtyřiceti (!) centimetrů.

Huber Honeydew Flake

Oficiální popis tabáku říká, že se jedná o kombinaci tří druhů virginií, slisovaných pod silným tlakem a dochucených jemnou medovo-pomerančovou příchutí. Recenze ale naznačují, že ona aromatizace je jenom nepatrná, tak jsem to prostě riskl.

Název může být trochu zavádějící, protože Honeydew není přímo med. Jedná se o medovici, to je ta lepkavá substance, kterou sere hmyz a včely z ní teprve později vyrábějí lesní med. Honeydew je ale taky typ melounu, i když já osobně nepodezřívám firmu Huber, že do tabáků seká melouny. Mimo to se Honeydew jmenují dvě oblasti ve Spojených státech, první z nich je v Kalifornii a druhá v Západní Virginii, tam vidím určitou tematickou souvislost.

Než se pustím do hodnocení tabáku, musím předeslat, že jsem ho podrobil dvouhodinovému zapečení, jak jsem o tom referoval minule, takže určitě došlo k jistému posunu v chuti a moje dojmy z tabáku se mohou lišit od čerstvě rozbalené plechovky bez tohoto falešného staření.

Huber Honeydew Flake

First things first. Krásnější flake jsem ještě neviděl. Široké, nekonečné plátky se vyznačují perfektní strukturou a jednotnou tloušťkou v celé délce. Nejsou přehnaně vlhké a dají se snadno rozebrat. Ve vůni dominuje typická sladkost, z ní vystupuje lehoučké citrusové aroma, žádný med jsem prvních pár kouření nedetekoval. Z přímého srovnání vychází podobně koncipovaný Old Gowrie jako ve vůni teplejší, víc čokoládový a chlebový. Uřízl jsem si kus flaku, rozemnul na vlákna a pak ještě na jemnou směs, která se mi nejlépe nacpává i kouří. První dojmy odpovídaly vůni — především sladkost, jemná chuť, decentní citrusový podtón, ve výsledku lehký, příjemně sladký, kultivovaný tabák. Teď v poslední době už cítím hlavně slaďoučkou chuť. Určitě bude chutnat těm, co s dýmkou začínají, nevrazí vám do palice klín jako leckterý ladokiech. Zdá se mi, že ani nemá to trochu cigaretové aroma, které je pro některé virginské směsi typické. Hodí se dobře do parného léta, kdy na příliš silné tabáky nebývá chuť.

Jestli jsou podobně dobře jako English BalkanVirginia Honeydew namíchané i ostatní přírodní směsi od Hubera, bude ta firma stát za ještě mnohem bližší prozkoumání. Například by mě zajímalo, jak se povedla Virgina Rich & Dark, kterou si objednal pardubický perník Lukáš, neškodilo by otestovat ani ostatní anglické směsi s latakií.

Pfeifen Huber

Na téhle mnichovské firmě se mi ale stejně nejvíce líbí, s jakou důsledností o své produkty pečuje. V době, kdy většina výrobců šetří, kde může, jde Huber proti proudu a hledá další způsoby, jak své tabáky vypilovat. Mají sice jednoduchou, ale kultivovanou a nezaměnitelnou grafiku etiket, která mi konvenuje o mnoho víc než drtivá většina konkurence. Šikovně se vyhýbají úmrtnímu oznámení, které by grafiku hyzdilo, a varování dávají jen na spodní a horní stranu plechovky, odkud se dá snadno strhnout. Archivní English Balkan, který jsem ochutnal jako první, měl sice podobnou stogramovou plechovku, ale úplně jí chyběla etiketa. Zásilka ze začátku roku už obsahovala elegantní ražbu na víčku. Ale ještě to nebylo dokonalé, protože plechovka byla stříbrná a víčko zlatavé. Aktuální zásilka je konečně dotažená k dokonalosti, protože barva plechovky i víčka už je shodná.

Nebudu lhát — péče o produkt a grafický design bez ozdob a pičičáren, to jsou věci, díky kterým se u mě obliba nějaké značky může proměnit skoro až v zamilovanost . A Pfeifen Huber je rozhodně na dobré cestě.

Komentáře (8)

  • Ahoj Martine,

    i pro mě je Huber srdcovou záležitostí. Od první chvíle si mě dostaly jejich plechovky a etikety. A celý koncept a look. Mám pro ně tedy velikou slabost. Až na to „neposílání do ČR :)

    Rich & Dark je velmi zajímavě namíchaná směs Virginie, Dark fired Kentucky a Perique, to vše slisováno a nasekáno na Ready Rubbed. Možná jsem čekal, že bude více o dark fired, ale je to velice chutná a šťavnatá virginie, která stojí za to.

    Ale i kdyby nebyla, Huber nemůžu hodnotit jinak..;)

    Takže, až se někdy setkáme, určitě poskytnu dostatečné množství na košt.

  • Martine,
    poradíte, jak tabák Huber objednat? Pochopil jsem, že jste je přesvědčil tabák do ČR poslat, i když to eshop nenabízí.
    Díky
    petr

  • Petře, tabáky do ČR objednat nejde — řešíme to tak, že někdo spřátelený v Německu nám zásilku osobně přiveze. Druhá možnost by byla nechat si tabák koupit od někoho v Německu a nechat poslat z jeho adresy.

  • Zdravím a děkuji za všechny informace.
    Prosím o názor – jak Vám chutnal a snad i dodnes chutná uváděný tabák Pfeifen Huber Englisch Balkan ev. jestli jste ochutnal jiné, podobné, „anlgické“ tabáky, které tato firma prodává.
    Je chuť Englisch Balkan podobná tabákům od SG Commonwealth, Perfection či Skif mixture? Tyto tabáky mám rád a očekávám něco podobného (podle názvu a obsahu).
    Kouřím málo ale rád a 100g balení mě vydrží i 2 měsíce.Proto nechci koupit zajíce v pytli.
    Děkuji, s pozdravem Lojza

  • Lojzo, English Balkan patří dlouhodobě mezi mé nejoblíbenější směsi. Vlastně je to asi můj úplně nejoblíbenější tabák, dopřávám si jej častěji než Dunhill Nightcap. Tabákům od SG (Perfection, Skiff) se moc nepodobá. Obsahuje více latakie. Takže teoreticky má víc společného s SG Balkan Flake. Huber ale chutná jinak, je pestřejší, vícerozměrnější a projevuje se v něm více virginie i orientál. Huber navíc netrpí tradičními neduhy SG, jako je přílišná vlhkost a drobivá konzistence.

  • Děkuji za odpověď.
    Chystám se na větší nákup, (povzbuzen tvým nadšením pro archivaci). Pfeifen Huber totiž nenabízí tabáky k ochutnání a tak jsem nechci riskovat, ale ceny jsou lepší než u nás a jak vidím asi i kvalita.
    Mám rád tabáky o kterých jsem už psal, ale občas ujíždím i na Celtic Talisman od SG.
    Máš ještě jiné oblíbené od Pfeifen Huber, které můžeš doporučit a patří mezi ně např. Honeydew Flake?
    Díky Lojza

  • Omlouvám se za tykání, uvědomil jsem si to až když jsem dopis odeslal. Lojza

  • Včera dorazila zásilka od kamaráda z Heidelbergu, bylo to dlouhé čekání, ale stálo to za to. Díky za tip! Petr

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky