Dýmka od Ivana Šrámka

Na poslední klubovém klání v líné kuřbě se nám sešla hezká hromada různých cen do tomboly pro vítěze — vážně bylo z čeho vybírat. Samozřejmě jsem hned lačně sáhl po dýmce, protože první pravidlo každého kuřmena zní, že dýmek není nikdy dost. Fajfku přinesl Ivan Šrámek , který mezi nás občas v úterý zavítá, myslím že na srazy chodí tak od konce léta tohoto roku. Patří mezi ty odvážné muže, kteří se nebojí, že si u elektricky poháněného stroje uříznou ruce nebo varlata, a tak nás pravidelně zásobuje svými výrobky určenými k mazlení, případně i k prodeji.

Ivanova dýmka věnovaná do soutěže (děkujeme!) je opravdu výrazný freehand, jehož základní tvar je odvozený z dublinu, ale všechno ostatní už spadá do kategorie ruční práce, inspirace dřevem, odraz momentální nálady uměleckého řezbáře. Okamžitě upoutá brutálně zvrásněná levá strana hlavičky, přiznaný přírodní okraj kořene vřesovce. Tvar hlavičky je sice téměř osově souměrný, ale jinak nepravidelný, v pohledu zeshora připomíná srdce nebo špičaté vajíčko. Jsem zvědavý, jak se bude dýmka zakuřovat, neboť různě silné stěny dýmky svádějí k napálení v nejtenčím místě. Hádám, že budu muset postupovat s maximální obezřetností.

Fajfka se sice tváří jako poloviční bentka, ovšem při bližším ohledání zjistíte, že jde vlastně o lehce zahnutý billiard, využívající prastarý trik skandinávských dýmkařů — zešikma, směrem k náústku seříznutý horní okraj hlavičky, efektní optický klam. Velikost dýmky bych označil za střední, tabáková komora je pak spíše menší. Při délce 14 centimetrů a výšce 55 milimetrů má tabáková komora přibližně 33 milimetrů na výšku při průměru vrtání 19 milimetrů. Je ale potřeba vzít v potaz, že komora se směrem k hornímu přednímu okraji hlavičky mírně rozšiřuje a zvětšuje, takže pojme o něco více tabáku, než by se mohlo zdát.

Senzační výhra v soutěži — nemůžu se dočkat, až dýmku začoudím některým viržinským flákem.

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky