Dýmky Karla Schwarzenberga (aktualisováno)

Volba hlavy státu dopadla, jak dopadla, takže Karla Schwarzenbergera s dýmkou jsem si musel pověsit v kuchyni jen neoficiálně, natruc. Nejspíš abych z hlavy aspoň na čas vytěsnil ovarové koleno Miloše Zemana s nezbytnou cigaretkou. Teď ovšem Zemanovi trošičku křivdím, protože je známo, že je debil a idiot i on doma kouří dýmku… (ale podobá se při tom spíš Gottwaldovi nebo Stalinovi). Ovšem pro knížepána z Orlíku a Čimelic je fajka zcela nepostradatelný doplněk, který společně s elegantním vystupováním a propracovaným stylem dotváří celkový obraz jeho osobnosti.

Karel Schwarzenberg a jeho Dunhill
Karel Schwarzenberg a jeho Dunhill

Trošku jsem zapátral na internetu a vypozoroval, že Karel Schwarzenberg má rád jednoduché, klasické ostrovní dýmky, často totiž kouří anglický Dunhill nebo irský Peterson; oblíbil si i silver spigot, kterých má celou řadu. Ostatně je to dobře vidět na fotkách v galerii níže. V listopadu 2004 Schwarzenbergera vyzpovídal Jiří X. Doležal pro Reflex, interview je otištěno i v Hvížďalových Knížecích rozhovorech. Píše se tam:

Další krásná neřest: fajfka. Kolik běžně používáte dýmek?
Mám s sebou vždycky alespoň dvě. Přes den. A ty musí člověk střídat, poněvadž dobrá fajfka musí vyschnout, jinak časem zahořkne. Mám příliš velké množství dýmek, jak jsem furt v pohybu, tak je mám uložené na různých místech, ještě nějaké schované v kufříku.

Máte oblíbenou značku?
Ne. Dneska mám obyčejně petersonky, dunhillky jsou báječné, ale jsou už příliš drahé. Petersonky jsou slušné. Pak jsem objevil taky Jirsu a ještě jednoho tady, v Čechách. Dýmky — to je potěšení zajít do obchodu, dívat se na dvacet dýmek. Pak obyčejně odejdu, dvě tři si zapamatuju, vrátím se ještě jednou a konečně se rozhodnu. Jo — potěšení.

Co kouříte za tabák?
Zísadně jenom ty, které nejsou navoněné, ochucené, Já mám rád přírodní tabák, nanejvýš trošku latakie. To je uzený tabák, nic jiného. Nemám rád ty módní, kdy to chutná po vanilce, třešních, jen ne po tabáku.

V podobném duchu vlastně vyznívá i krátký rozhovor, který s knížepánem udělal před časem Honza Krejza. Ta historka s americkým tabákem vyšla přibližně ve stejné době i na Lidovkách.

A ještě moudro na závěr: Je škoda každé neřesti o kterou člověk během života přijde. — Karel Schwarzenberg

Komentáře (6)

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky