Dýmkové čističe

V posledních měsících se mi doma sešla celá plejáda různých značek dýmkových čističů, napíšu k nim proto pár slov. Třeba to někomu pomůže v orientaci.

Důkladné vyčištění dýmky je nezbytná operace, která by měla následovat po každém kouření. Z tabákové komory, kanálku a náústku se odstraní popel, zbytky tabáku a také vysaje přebytečná vlhkost, což v konečném důsledku prodlužuje životnost dýmky, udržuje dobrý tah a zkracuje dobu vysychání dřeva. V devatenáctém století nabízely dýmkařské katalogy pírka kuřat, která obstojně plnila svou funkci, dnes už naštěstí máme levné a pro daný účel přímo navržené dýmkové čističe vyrobené z kusu drátu obaleného tkaninou (bavlna, umělá vlákna). Dýmkař Michal Novák v pořadu Retro upozorňuje, že za komárů byl čističů nedostatek, nicméně tento problém už úplně odpadl, nabídka je široká a dostupnost dobrá.

U čističů jsou podstatné celkem čtyři jejich vlastnosti: délka, tloušťka, pevnost drátu a hrubost. Většina čističů je dlouhá 16—17 centimetrů, pro dlouhé čtenářské dýmky se pak vyrábějí speciální prodloužené verze. Tloušťka může být různá, ostatně různé je i vrtání dýmek. Navíc je zvykem, že čistič má kónický tvar, takže jedna strana je silnější než druhá. Tlustou stranou čističe odstraníme nejhrubší nečistoty, tenkou stranou dočistíme kanálek anebo protáhneme ústí náústku u dýmek, které mají tenký skus. Zásadní je ale především pevnost středového drátu: osobně preferuji co nejtvrdší, protože se vám pak nestane, že se drát při soukání do náústku zdeformuje a znemožní dostat se až na jeho druhou stranu nebo do tabákové komory, pokud čistíte složenou dýmku. U zahnutých fajek typu bent ale může být tenký drát výhodný, protože se přizpůsobí esovitému tvaru kanálku. Hrubost čističů se pohybuje od velejemných bavlněných až po tvrdé kartáče s umělohmotnými vlákny, které jsou určené na důkladné čištění.

Dýmkové čističe různých značek

1) Mostex trojbarevné. Výrobce je Hewitt and Booth Ltd., Anglie, cena kolem 28 Kč za 50 kusů. Základní kónické čističe ve třech barvách, které se vlastnostmi nijak neliší. Délka 16 cm, spíše tenčí, jemné, s měkčím drátem. Jejich hlavní výhodou je nízká cena, nevýhodou tenký drát a nedostatečná hrubost. Při agresivním čištění rády pelichají, takže je potřeba dýmku po čištění pořádně profouknout, aby vám v ní nezůstaly zbytky vláken a nekouřili jste je spolu s tabákem.

2) Stanislaw Air Line Pipe Cleaners vyrábí Danmore, Dánsko, a pod svou značkou Stanislaw prodává Mostex. Cena 22 Kč za 50 kusů kónických čističů je lidová, vlastnostmi se podobají těm trojbarevným, ale mají na délku jen 15,5 cm a tenounký drát, který se velmi snadno ohne, takže manipulace vyžaduje určitou zručnost a trpělivost. Nehodí se do dýmek s širokým vrtáním od 4 mm, je to pak jako strkat párek do průjezdu.

3) Vauen bílé. Německé čističe stojí kolem 70 Kč za 80 kusů. Délka 170 mm, střední tloušťka. Velmi kvalitní jemné čističe, které se od těch z Mostextu liší především silnějším drátem, který dobře drží tvar, ale je dost pružný na to, aby se dal protáhnout i zakřivenými kanálky. Bavlněný povrch je velmi hustý, nepelichá, tož dobře to čistí. Ideální čističe na protáhnutí dýmky během kouření, výborně totiž sají vlhkost.

4) Čističe Samuel Gawith pochází od stejnojmenné anglické značky. Prodávají se po 20 Kč za 25 kusů, jsou dlouhé 165 mm a dostatečně široké na to, aby dobře protáhly i hodně otevřené dýmky s širokým kanálkem. Mají výrazně kónický tvar a obsahují tři typy vláken: jemná bílá, hrubší červená a navíc drsná umělohmotná. Zatímco jemná bavlna dobře saje vlhkost, hrubé části pěkně vymetou všechny zbytky tabáku. Dobrá volba.

5) Vauen, dvojbarevné kónické. Balení po 80 kusech stojí kolem 75 Kč. Na rozdíl od jednodruhových bílých brášků mají dva typy vláken, takže jsou celkově hrubší a dovedou hezky vysát vlhkost i vydrhnout kanál. Dokud byly tyto dvojbarevné čističe dostupné na Etrafice, kupoval jsem jenom je, momentálně je ale prodejce nenabízí a dají se sehnat jen u konkurence. Vauen nabízí stejný typ i ve verzi pro churchwardeny, takzvané čtenářské dýmky.

6) Peterson Conical. Prodávají se po 32 Kč za 50 kusů, délka 165 mm, tloušťka střední, drát středně silný. Jde o nejdrsnější čističe v punkové úpravě, které se výtečně hodí na hodně zanesené dýmky a také na pořádné generální čištění. Obsahují velké množství tvrdých kartáčových štětin, takže kanálek zbaví všech hrubých nečistot. Poměr cena/výkon je u nich asi největší, z toho důvodu mám čističů od Petersona momentálně největší zásobu.

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky