Doutníkové nůžky Solingen

Mám už je nějakou chvíli, protože aušusová plastová gilotinka sice ořezává obstojně, ale není to žádná velká hitparáda, co si budeme povídat. Německá firma Solingen vyrábí nože, nůžky i manikurní nástroje, značky Merkur Solingen a Dovo Solingen taky břitvy a klasické (osvědčené) manuální kovové holicí strojky, co jim v anglicky mluvících zemích říkají tak hezky safety razor. Jeden mám a nedám na něj dopustit. No a když teď v poslední době kouřím víc doutníků a doutníčků než dřív, chtělo to už pořádné náčiní.

Doutníkové nůžky

Na trhu je, toť se ví, přibližně tuna ořezávačů v různých provedeních i cenových relacích od pár stovek po desítky tisíc, ale mně se nejvíce líbí tato primitivní (rovná se tradiční) konstrukce. Dlouhá ramena nůžek vytvoří dostatečně silný tlak a ostré čepelky odstřelí hlavu doutníku v setině vteřiny, až to lítá po celém baráku. Nůžky mají na délku cca třináct centimetrů, takže zabírají trochu místa v kapse nebo tašce, ale za tu parádu to stojí.

Doutníkové nůžky

Obě ramena jsou spojená klasicky šroubem, který se dá v případě potřeby trochu přitáhnout (nebo povolit), ale nechal jsem to být, tovární nastavení je dobré. Občas se mi stává, že se špičky obou čepelí po cestě potkají (takže nic neoříznete, katastrofa!), ale je to spíš věc cviku než vyložená závada: chce to pracovat s nůžkami lehce, nikde netlačit a nic nesvírat, pak jsou spolehlivé. Otázka je, zda se na těch tabákových listech postupem času otupí a budou potřebovat odborně nabrousit… Nebo je to zbytečná obava? Uvidíme. K nůžkám jsem dostal elegantní kožené pouzdro, které dobře vypadá i funguje, takže ve všech ohledech panuje spokojenost. A co vlastně používáte vy?

Komentáře (2)

  • Jenom malé upřesnění Solingen není firma, ale město v Severním Porýní- Vestfálsku. Jack

  • Ja pouzivam na doutniky punch cutter. Je soucasti zapalovace zn. Prometheus. Mel jsem i externi, ale je zbytecne je tahat s sebou, kdyz je totez na zapalovaci. Prometheus dela rovnez bozi dymkove zapalovace, ktere maji vestavene dusatko, stouratko. Narozdil od Doutnikoveho punch cutteru na doutnikovem zapalovaci, je ten nastroj na dymkovem spis na paradu. Zapalovace ale Prometheus umi a nejsou ani silene drahe. Spracovani je velice dobre. Spotreba plynu je u jet-flame dutnikoveho zapalovace rozumna. Dymkovy ma bezny plamen a zda se mi, ze trochu zere.

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky