Cukrová vata od Mac Barena

Už je to přibližně rok, co jsem naposledy zkoušel aromatické tabáky. A protože moje historicky první a zároveň jediná aromatická dýmka dlouho smutně koukala ze stojánku, rozhodl jsem se dát zase po čase aromatikům šanci. Mám v jedné zavařovačce ještě půlku balení Original Choice od MacBarena, tak jsem to bral jako příležitost udělat si místo pro něco lepšího, co budu kouřit na pravidelné bázi.

Original Choice byl shodou okolností můj úplně první tabák. Doporučuje se začátečníkům pro svou malou sílu a příjemný odér, ale to jsou tak zhruba všechny jeho zásadní klady. Nevím, jestli mu ten rok zrání prospěl, ale z dnešního pohledu už je to jenom nudná perlivá limonáda, která mě ani trochu nebavila. Nejvíce mi připomíná cukrovou vatu z pouti, možná ovocný pudink s trochou vanilky a třešní — zřejmě další z řady produktů největšího vynálezu chemického inženýrství — umělých aromat. Už vidím, jak jsou na sebe dánští amatérští chemici pyšní, když mezi tabák sypou tunu umělých sraček, aby to hezky vonělo. Myslím, že to bude úplně stejné s těmi tabáky, co se pyšní vůní rumu, whisky a podobně. Jestli si někdo myslí, že do listí ve fabrice lijí kvalitní alkohol, tak se dost šeredně mýlí.

Chuť tabáku je úplně překrytá odstátou kofolou, nedokážu od sebe oddělit Virginii, Burley ani Black Cavendish, je to prostě segedín z listí a cukru. Ale kouřit to docela jde, i když tabák trochu rozpaluje dýmku a nechtěl mi ke konci moc hořet. Ale možná jsem ho jenom nedůsledně zapálil — venku foukalo a zhasínal mi zapalovač. Z dýmky jsem nakonec vysypal popel a uhlí v poměru půl na půl, takže žádné mistrovství ani úplný průser, ta vlhkost ze dna vyschne bez problémů, pokud dýmku zase rok nechám ležet ladem.

Buď ten tabák brzo hodím do koše, nebo ho postupně vykouřím někde ve společnosti, která je vůči aromatikům mnohem vstřícnější než k přírodním směsím. Dýmku si pak můžu nechat na nějaký lepší aromatik (vzpomínám si, že mi chutnal Stanwell Melange), ale nejspíš ji nakonec pomalu překouřím nějakou silnou Virginií na neutrál…

Komentáře (5)

  • Opravdu moc povedený a zajímavý web. Dýmku kouří více než 30 let, zatím jich mám 65, ale bojím se, že stále budou přibývat.
    Pokud bys s čímkoli potřeboval poradit, neváhej mne kontaktovat. Znám (i mám) mnoho různých tabáků, klidně Ti pošlu vzorky, o které bys měl zájem.
    Vytrvej a piš, moc rád Tě čtu.

  • Voržo, díky za cenné komentáře i milou nabídku, určitě jí v budoucnu využiju. Slibuju, že budu psát dál. :)

  • Začal jsem s kouřením dýmek teprve před měsícem a hledám nějaký hodně voňavý a chutný aromatický tabák. Je toto ta správná volba nebo je ještě něco víc voňavého?

  • Radku, já s těmi aromatiky vlastně moc zkušeností nemám, poměrně rychle jsem přešel na přírodní tabáky. Ale jak jsem už zmiňoval Stanwell Melange, tak to je velice dobrý aromatický tabák, který moc voněl i mému okolí; takže doporučuji.

  • Radku, já bych Ti doporučil buď Original Choice od MB (není to bůhví co, ale já s tím začínal a je slabý a poměrně dobrý). Nevýhodou je hlavně tobolkové balení. Jinak zkus aji Aromatic Choice, ten mi přišel voňavější. Jinak doporučuji „Silver CUBE“ taktéž od MB. Tady v Brně jsem jej nesehnal, ale na Slovensku se prodává (50g tobolka i velká „kostka“). No a kdyby jsi chtěl i něco trochu silnějšího, tak podle mě nejvoňavější aromatik je AROMA od Savinelli (50g plechovka), nebo Peterson Connonsieurs Choice (nebo jak se to píše), taktéž 50g plechovka.

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky