„Doutník“ z briaru

Tohle mě dnes docela dostalo. Dýmka ve tvaru doutníku, která se kupodivu asi dá kouřit.

Na dýmkové konstrukci toho člověk moc nevymyslí (i když mám v zásobě jeden text o „jiných“ dýmkách), ale dýmka-doutník je opravdu docela originální záležitost. Dobře vypadá a má takový ten jednoznačný wow efekt. Otázka je, jak dobře se z toho dá kouřit. Na první pohled by člověk řekl, že asi dost podobně, jako se kouří doutník, ale oproti doutníku má tahle dřevěná paráda několik úskalí.

V prvé řadě u doutníku hoří náplň zároveň s krycím i vázacím listem, takže shořelý tabák (popel) postupně odpadává. Co se stane u doutníkové dýmky ve chvíli, kdy vykouříte půlku tabáku? Bude se vám popel sypat na stůl nebo na oblečení? Možná že stačí tabák dostatečně udusat, aby držel uvnitř dýmky, ale bude pak dobře hořet? Jak se takový tabák dusá v průběhu bafání, když dusátko nedostane až k náústku? Nebo se prostě od poloviny nedusá? Dá se taková dýmka dobře dokouřit i bez dusání? Mnoho otázek a žádná uspokojivá odpověď.

The Briar Cigar by Morgan Pipes
The Briar Cigar by Morgan Pipes

Nicméně jako kuriozita a testovací dýmka to není úplně špatná záležitost, rád bych jí dal šanci, jestli se k něčemu podobnému v budoucnu dostanu. Možná stojí za úvahu oslovit některého českého dýmkaře, jestli by takové zařízení nezkusil vyrobit. Je to už druhá dýmkařská blbost, na kterou mám zálusk, takže dám vědět, jestli se mi časem podaří ji sehnat. Trochu mi svým tvarem připomíná vauenovský pokus o originální dýmku, systém Pipoo, ale zachází vlastně mnohem dál, protože absolutně převrací zažitou konstrukci briarové dýmky.

Každopádně — krásný objev! Morgan Pipes

Komentáře (4)

  • Vypadá to velice zajímavě. Také bych to rád vyzkoušel. Podaří-li se vám tuhle „hračku“ sehnat, doufám, že se podělíte o zkušenosti (=

  • Na principu kotle a kanálku na jedné ose staví ještě Vauen Zeppelin. Osobně jsem to nezkoušel, ale prý to za moc nestojí.

    Co je ta druhá dýmkařská blbost?

  • Pawleeq: Ano, dnes jsem si na ten Zeppelin taky vzpomněl! Druhá dýmkařská blbost je dudlík od Honzy Kloučka: http://janpipes.cz/pipe/default/146

    Mám ale pár návrhů na změny, aby se opravdu dalo kouřit přímo z dudlíku. Ještě jsem se nedostal k tomu, abych to promyslel a načrtl. ;)

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky