Kožená pouzdra na dýmky a příslušenství

Pouzdra na dýmky mám jen dvě, obě jsou kožená od firmy Peterson, a vytěžuji je dost pravidelně. Všechna tahle pouzdra jsou samozřejmě dělaná na průměrné, klasické tvary dýmek, takže žádný šílený freehand nebo churchwarden do nich sice nedáte, ale na přenášení normálních fajek zpravidla postačí. Kožené (ne umělohmotné) pouzdro každému doporučuji, je mnohem praktičtější než kožený nebo plátěný obal, protože náčiní lépe chrání a mnohem více ho pojme. Dá se s přehledem koupit do tisícovky, což s ohledem na ceny ostatního vybavení není nijak závratná suma.

Peterson na jednu dýmku, pohled na otevřenou spodní část
Peterson na jednu dýmku, pohled na otevřenou spodní část

To platí i pro malé trojhranné pouzdro od Petersona, které se vejde do větší kapsy a dokáže pojmout kromě jedné dýmky a tabáku i další náčiní: filtry, dusátko. U takového zařízení je nejdůležitější prostor na samotnou dýmku — ten se nachází ve spodní části, která se zapíná zipem a tvoří kapsu o délce asi 16 centimetrů. Prostor není velký, slouží docela dobře všem mým billiardům a quarter-bentkám, ale když dýmku rozeberete, pravděpodobně zvládne i klasický bent (žádný nemám!).

Peterson na jednu dýmku, pohled na přihrádku na tabák a zapínací kapsu na příslušenství
Peterson na jednu dýmku, pohled na přihrádku na tabák a zapínací kapsu na příslušenství

Horní část se zavírá magnetickými „cvočky“ a nabízí to nejzajímavější, totiž velkou pogumovanou kapsu na tabák, která docela dobře drží vlhkost, minimálně na těch několik málo hodin, co v ní tabák budete mít. Nesmíte na něj ovšem zapomenout, jak mám ve zvyku, protože pak Vám vyschne na troud a poputuje rovnou do koše. Jako ten, co jsem právě vysypal já. Poslední částí je menší kapsa na zip, přiklopená horním otevíráním, do níž se vejde hromada filtrů, zapalovač, dusátko, nebo všechno dohromady. Je to docela dobré pouzdro, když jde člověk jen tak na chvíli třeba se psem a nechce všechno náčiní nosit roztroušené po kapsách saka a kalhot. Za cenu kolem 650 Kč to není špatná investice, podobné příslušenství vám pár let dobře poslouží.

Dvě dýmky nejsou problém, vzadu Dunhill velikosti 4, vepředu velký Jirsa
Dvě dýmky nejsou problém, vzadu Dunhill velikosti 4, vepředu velký Jirsa

Radši mám ale tohle větší pouzdro, do kterého se vejdou dvě docela velké dýmky. Má rozměry cca 180 × 115 × 65 mm, takže už sice není do kapsy, ale díky praktickému poutku se nosí docela dobře i v ruce, vypadá vlastně jako taková ta klasická pánská etuje. Hlavní část se otevírá zipem a obsahuje dva tunýlky na zasunutí dýmek, kapsu na dusátko a odepínací futrál na tabák, připevněný dvěma cvoky. Když jedu na víkend a beru si tento typ, tabák mám zvlášť v zavařovačce a kapsičku na tabák vyhodím pryč nebo do ní dám zapalovač, protože žádné lepší místo jsem pro něj zatím nenašel.

Pouzdro Peterson na dvě dýmky, skrytá přihrádka vhodná na čističe
Pouzdro Peterson na dvě dýmky, skrytá přihrádka vhodná na čističe

Pouzdro má sice dvě další kapsy, ale ani jedna z nich se nedá uzavřít zipem, jsou to jen takové štěrbiny, dá se do nich ledacos zasunout, ale při otevírání to všechno může vypadnout, zvlášť když se jedná o těžký kovový zapalovač. Do jedné z kapes dávám čističe. Ty dvojbarevné vauenovské se do ní při troše námahy dají nacpat. Druhá štěrbina se hodí maximálně na filtry, které už nepoužívám, takže bývá prázdná. Až na chybějící menší kapsu na zip je to fajn zařízení, nezabírá zbytečně moc místa a vejde se do něj skoro všechno náčiní, které člověk potřebuje. Když vyndám tašku na tabák, do hlavní části se mi kromě dýmek vejdou i velké domácností zápalky včetně krabičky, vozívám je s sebou pro jistotu, kdyby došel plyn nebo jsem dostal náhlý záchvat romantiky.

Peterson na dvě dýmky
Peterson na dvě dýmky

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky