Doutníky a nějaké ty věci okolo

Když jsem o Vánocích dostal od kamaráda pěkný doutník (Cohiba Robusto, děkuji), přivedlo mě to na myšlenku konečně si pořídit humidor a pár smotaných tabákových válečků do něj. Doutníky jsou fajn v tom, že nepotřebují téměř žádnou přípravu (kromě zapálení a oříznutí), takže jsou dobrá volba ve chvílích, kdy člověk nemá dost času a prostoru hrát si s dýmkami. Bavíme se teď samozřejmě o vlhkých doutnících s dlouhou náplní (tzv. longfiller), ve kterých jsou smotané celé tabákové listy. Nabídka velikostí, tvarů a druhů je široká, takže každý si může vybrat, co jeho srdci blízké. Nejradši mám střední velikost Corona, ale najde se tu i pár menších Cigarillos na takové to nezávazné pokouřeníčko při procházce se psem.

Aby doutník nevysychal, je potřeba skladovat jej v humidoru s předepsanou vlhkostí 70 procent. Odolal jsem pokušení koupit si hned do začátku nějaký krásný (a patřičně drahý) humidor a vzal jeden z těch nejlevnějších. Vejde se do něj kolem pětadvaceti doutníků a má ručičkový vlhkoměr, třebaže ne moc kvalitní, těm digitálním se samozřejmě nevyrovná. Ale účel plní a líbí se mi na něm prosklené víko, které umožňuje zkontrolovat jediným pohledem aktuální zásobu kuřiva.

Humidor
Humidor

Vlhkost v humidoru zajišťují různé zvlhčovače. Nedoporučuji obyčejné plastové bazmeky s houbičkou uvnitř, které se plní destilovanou vodou. Moc nefungují a nevypadají ani hezky. O dost zajímavější je zvlhčovač od firmy Xikar, který má uvnitř krystaly schopné pojmout a udržet speciální tekutinu po řadu týdnů. Je to opravdu vynikající a spolehlivý systém. Ve chvíli, kdy krystaly vyschnou (a zmenší svůj objem), doplní se tekutina a jedeme dál.

Zvlhčovač Xikar
Zvlhčovač Xikar

Kromě humidoru se milovník doutníků neobejde bez dvou dalších propriet. Ta první je ořezávač (gilotinka nebo nůžky) a slouží k ušmiknutí hlavy doutníku, jinak bychom si moc nezakouřili. Gilotinku mám tu nejobyčejnější plastovou, ale až doslouží, pořídím si kvalitní nůžky, líbí se mi o něco víc. Tou druhou šikovné pouzdro na přenášení doutníků, aby se nepoškodily. Pouzdra se vyrábí v různých velikostech a cenách, nejčastěji jsou z kůže a někdy mají cedrovou vložku, která dobře drží vlhkost.

Gilotinka a pouzdro na dva doutníky
Gilotinka a pouzdro na dva doutníky

Zásadní nevýhodou kvalitních vlhkých doutníků je jejich cena, která se pohybuje od sto třiceti ká čé za kus, ale výjimkou nejsou ani doutníky po pěti stovkách či více. Ve srovnání s dýmkovým tabákem, baleným po padesáti gramech za tři stovky, který vydrží na dobrých patnáct dýmek, je rozdíl opravdu extrémní. Ale co bychom z toho života měli, kdybychom si aspoň občas nedopřáli trochu potěšení z ušlechtilého dýmu, kterým mírně, ale stabilně nasíráme své nejbližší okolí…

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky