Česká trojka Přemka Omrta

Tohle není švédská trojka, vy prasata, nýbrž česká trojka. To jest takový Přemkův vynález — zdokonalení starých selských dýmek, jaké se kouřívaly hlavně na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Byly většinou vyrobené z porculánu, který samozřejmě pranic nesaje, tudíž šíleně močkovaly a musely míti co nejdelší troubele, aby kouř nebyl moc mokrý a stihl se řádně ochladiti. Selské dýmky jsou obyčejně rozkládací, přičemž rozborka a sborka zahrnuje zpravidla tři kusy: náústek, troubel a hlavičku. Spojené to všecko bejvalo kusem špagátu, neboť selská fajfka má tendenci v nestřežené chvíli se rozpadnouti na prvočinitele. Pak máte sedm let štěstí nebo neštěstí, jak se to vezme, když vám hlavička upadne a roztříští se na tisíc kousků.

Přemek Omrt, česká trojka

Ale jak říkám, Přemek Omrt má ten koncept dotažený mnohem dále. Především hlavička není porculánová, nýbrž vyrobená z klasického brieru. Dole na hlavičce jest kónický kovový čep, který jest snadno nasunouti do spodku druhé části dýmky, troubele, a drží to velice dobře.

Za druhé — dýmka krááásně stojí na stole. To jest převeliká výhoda, když ji chcete na chvíli odložiti a míti jistotu, že se vám z ní nebude sypati popel. Též pak vypadá dosti elegantně v poličce; dá se říci že funguje i jako dekorace nebo rovnou kus nábytku, podle toho, jak velkou tu dýmku máte. Já jsem si (záměrně) pořídil jednu těch nejmenších, protože jest mi zatěžko kouřiti pět hodin jednu fajfku a dívati se při tom nervosně na kapesní hodinky, zdali už není čas jíti do úřadu nebo na schůzi rady nebo za ženštinami hampejznými se píditi. Holt ona naše První republika už není ta ospalá doba jako za císaře pána, všechno se zrychluje a na nic už najednou není dosti času.

Jak patrno, na hlavičce jsou dvě velké prohlubně, které svádějí k tomu zaklesnouti do nich prsty. A funguje to vskutku báječně. Dýmka nabízí několikeré možnosti úchopu, přičemž všechny z nich jsou velmi pohodlné. Zvláštní zmínky si zaslouží provedení v materiálech. Krom brieru to jest druhý typ dřeva v horní části troubele (buk?) a několikerá aplikace oranžového akrylátu na různých částech kuřáckého náčiní. Náústek jest taktéž akrylový, a to v barvě mouru a sazí.

Nemohu již ani dospati té slavné chvíle, až fajku řádně nakouřím a zařadím ji mezi své stálé přítelkyně. Kuřbě zdar.

1 komentář

  • Dobrý den,
    Mohu požádat o kontakt na pana Omrta.
    Děkuji.

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky