RX Pipes Old Briar Chimney

Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je. Stejně tak když už člověk jednou čumí na Facebook, kde publikuje Dejmal nové fajfky, tak si má hned nějakou koupit, jako jsem to udělal já, a ne jen tak zbůhdarma čumět a nekoupit, jak se to kolikrát děje. A když už si tedy člověk něco kupuje, tož má koukat, aby to bylo to, co v jeho sbírce dosud není, a ne to, co už tam víc než stopadesátosmkrát je. Nu a když už jsem jednou byl a koukal, abych byl, a koupil, co měl, je třeba se tím konečně náležitě pochlubit, abych čirou náhodou nezapomněl, jak tomu stejně ve finále kolikráte je!

RX Pipes Old Briar Chimney

Čím víc těch fajek mám, tím víc si vyčítám, že si pořizuji další a další. Ale na to si každý chlap stejně nakonec přijde sám, že je to marné, je to marné, je to marné. Ať už manželka (nebo maminka!) láteří, jak chce, tak sbírky tu byly, jsou a budou a nedá se s tím vcelku nic rozumného dělat. A tedy i já jsem se chcačky/nechcačky smířil s tím, že dýmky se hromadí, nové se zakuřují a některé staré rozdávají nebo odklízejí do depozitáře, aby udělaly místo těm novým.

Kdo mne zná, ten ví, že kládám a kládičkám zrovna dvakrát nehovím. Potrpím si spíš na tenká stébla, fajfky štíhlé a dlouhé, čerpající z odkazu staré, severské, bezfiltrové tradice. A poslední kus do sbírky je spíše kousek, kousíček, vlastně jen dýmečka, fajfčička, lulčička. Stává se ze mne extremista, extremistříček, jdu ode zdi ke zdíčce a pořizuji si hlavně úlety a úletky. A přesně do tohoto koncepíku a žánrečku mi zapadá poslední přírůstek — dýmečka tenoučká jak papírek a lehounká jako pírečko!

Říkám jí pro zjednodušení komínek, protože tomuto tvarečku se asi podobá nejvíce. Ačkoliv na délku má slušných 16 centimetříků a kotlík vysoký 38 milimetříků, všechny ostatní rozměrky jsou drobné až miniaturní. Považte sami — průměrek tabákové komůrky 16,5 mm, tloušťka krčíku 9 mm a tloušťka stěnky kotlíku v horní partii necelé 2 mm! Hmotnost — podržte se — pouhých 14 gramků.

Řekněme si na rovinku, že takováto dřevěná sirčička není určena jen tak pro nějakého takytáborníčka, že vyžaduje hotového mužika, obrněného zkušeností a bezmeznou trpělivostí. Proto ji zakuřuji co nejopatrněji, abych do dýmečky nevypálil dírku dřív, než by se člověk nadál. Protože když už človíček jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak si má dávat majzlík, páč propálená dýmčička by mu byla tak nějak úplně k hovnu.


Audio verze ke stažení

Poslechněte si audio verzi

Komentáře (2)

  • Zdravím Vás,
    sháním kontakt (mail) na pana Dejmala, mohu o něj poprosit? Vlastním totiž jednu dýmku ZiG Monte Bello a potřebuji se na něco zeptat.

    Děkuji

    Koráb
    (výtvarník a dýmkař)

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky