Peterson 1865 Mixture

Zatímco fajfky od irského Petersona nepatří mezi mé největší favority (čest výjimkám), k jeho tabákům mám o něco vřelejší vztah. Může za to především latakiový Old Dublin, který považuji za jednu z nejuniverzálnějších směsí na trhu. O tom tabáku se nemluví často, protože jej bereme jako samozřejmost, ale kdekdo vám potvrdí, že se jedná o hezky vyváženou směs s optimální vlhkostí a výborným hořením. Pěkný řez a dohořívání až do konce, to jsou vlastnosti společné všem tabákům anglického typu, které jsem od Petersona kdy měl. Zásadní nevýhodou Old Dublinu je fakt, že Peterson nemá v portfoliu žádné stylové příbuzenstvo. (A Balkan Delight mi nechutnal, obsahoval málo latakie!)

Peterson 1865

To se konečně změnilo v okamžiku, kdy na trh dorazila Original 1865 Mixture z edice Founders Collection, připravené ku příležitosti 150. výročí založení firmy. Nejsem velkým přítelem různých výročních tabáků a limitovaných edicí — bývají to zpravidla neslané/nemastné aromatiky, určené nejširšímu publiku a vhodné maximálně jako vánoční dárky od bezradných manželek. Toto ale není ten stejný případ, protože 1865 Mixture patrně není limitována objemem a vyskytuje se na té jediné správné (tedy anglické) straně chuťového spektra. Při zběžném porovnání zjistíme, že zatímco Old Dublin obsahuje kromě virginie a latakie i cavendish a turecké (orientální) tabáky, v případě 1865 Mixture se jedná čistě o směs virginie a latakie. Může to někomu připadat jako kombinace chuťově a výrazově chudá, ale ze zkušenosti už víme, že výsledek je odvislý především od počtu, druhu a umného vyvážení jednotlivých surovin.

Zvláštní přístup zvolil Peterson, když nabízí 1865 jen ve stogramových plechovkách za cenu kolem 730 Kč. Řadu kuřáků může objem a cena od experimentu s tabákem odradit, byla by to ale velká škoda. Na plechovce se píše, že se jedná o full bodied smoke pro zkušené kuřáky dýmek a dá se s tím vcelku souhlasit. Ačkoliv se jedná spíše o středně silnou směs, při kouření se latakie projevuje velice znatelně a překvapila mne její vynikající chuť. Když jsem psal o vyvažování poměrů, je třeba uznat, že 1865 Mixture výborně dokladuje, že i dva druhy tabáku mohou ústit v mimořádně lahodnou kombinaci. Je to dáno částečně i tím, že v anglických směsích se obyčejně kombinuje několik druhů světlé a tmavé virginie — díky tomu je chuťová paleta ve výsledku mnohem pestřejší.

Kdo na začátku nemá velká očekávání, bývá na konci začasté spokojen. Skoro určitě si nějaké plechovky 1865 Mixture pořídím na takové to domácí kouření a třeba i do archivu.

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky