Vieille Bruyere Courrieu Cogolin

Bílým šátkem mává, kdo se loučí. A protože jsem musel odejít do vyhnanství, ze kterého se už možná nevrátím, bylo loučení s Brnečkem o to bolestnější a plačtivější. Naštěstí už v Atriu pomalu vzniká můj svatostánek, přeplněný smutečními věnci a upomínkovými předměty, tak aspoň to malé memento, ta něžná vzpomínka na výjimečného ducha, tam zůstane.

Vieille Bruyere Courrieu Cogolin
Vieille Bruyere Courrieu Cogolin

Loučení bez dárků jako by nebylo. Proto jsem jich několik dostal — to abych ani v širém světě nezapomněl na své dýmkařské soukmenovce. Přemek Hnilička mi například daroval hezkou rovnou dýmku. Asi proto, že k jeho ztepilé mužné postavě se podobné miniatury nehodí. A já možná ještě někdy zhubnu, pročež mi bude dýmka nakonec slušet více než jemu.

Pan Charles Courrieu založil fabriku na dýmky v roce 1802 v jihofrancouzském městě Cogolin, jen kousíček od Saint-Tropez, a výroba tam pokračuje dodnes. Jeho billiard je nejklasičtějším tvarem dýmky, jaký si vůbec umíte představit. Jednoduchá, hladká, rovná, 15 centimetrů dlouhá, přičemž přesně polovinu délky tvoří náústek. Do kotlíku o průměru 21 a hloubce 40 milimetrů se určitě vejdou tři gramy tabáku, a tak by fajka mohla dobře posloužit i jako soutěžní. Ale jinak do ní budu cpát přírodní virginie nebo lehounce aromatisované směsi.

Hlavička je namořená tmavočervenou barvou. Při chatrném osvětlení může působit až hnědočerně, ale na sluníčku je barva dobře vidět. Náústek má devítimilimetrový čep a je vyrobený z ebonitu, ale nešedne a je opravdu hezky zachovalý, asi bude optimálně vulkanizovaný.

Ideální dýmka všedního dne. Bude se hodit na procházky v parku nebo na kouření při práci, až se víc oteplí a vytáhnu si počítač ven. Díky, Přemku. Ale další fajfky už mi prosím radši nikdo nedávejte. Za prvé si to nezasloužím a za druhé už mi zase došly stojánky! :)

Vieille Bruyere Courrieu Cogolin
Vieille Bruyere Courrieu Cogolin

1 komentář

  • Z Cogolinu mám svou první dýmku. Koupil jsem si ji přímo v jejich firemním obchůdku, když jsem byl na dovolené. Úžasný krámek.

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky