Sen je sen, probudíš se, je den. Petr Pipes (Liverpool)

Příběh Peťákovy dýmky je sice krapítek bizarní, ale zároveň dokonale ilustruje krásnou, milou a někdy i absurdní povahu našeho ďábelského koníčku.

Když jsem byl včera v Etrafice v Blanické na semináři se Štefanem „Pištou“ Germanem, prohlédl jsem si v prodejně aspoň zběžně nabídku dýmek, přestože jsem absolutně neměl v úmyslu cokoliv kupovat. Naneštěstí tam kluci mají nejlepší výběr, jaký jsem kdy v české kamenné prodejně viděl. Každý si tam najde něco pro své oko a svou hubu, když přivře obě oči nad cenami. Poslední dobou mě opulentní fajky s krásným zdobením nechávají docela chladným. O to víc si ale všímám dobře provedených klasických tvarů. A dlouhatánský liverpool, nenápadně zastrčený za různě masitými kládami, je přesně ten případ, který mi okamžitě navozuje silné vzrušení, prostě miláček.

Petr Pipes Liverpool

Na místě jsem pragmaticky a zodpovědně konstatoval, že nemám prachy, a rychle šel pryč, abych se zbavil nepříjemného nutkání udělat nějakou nepředloženost. Ovšem celou cestu domů jsem na tu dýmku musel myslet. A potom se mi o ní v noci dokonce zdálo! Nemůžete popřít, že to bylo božské vnuknutí, kterému se nesmí odporovat, tudíž hned druhý den jsem smutně rozbil prasátko a zřejmě naposledy v životě si udělal radost. Omlouvá mě snad jen to, že jsem šel do trafiky cestou z berňáku, kde jsem toho dne podal daňové přiznání a nechal se státem dobrovolně ožebračit. Považoval jsem proto za své svaté právo uklidnit se — aspoň trochu — novou dýmkou…

Petr „Peťák“ Libora je pražský pipe maker, jehož práci jsem ke své škodě objevil teprve někdy kolem přelomu loňského a letošního roku. A nesmírně příjemně mě jeho dýmky překvapily — jde totiž o dokonale výtvarně i technicky provedené příklady klasického anglického stylu. Peťák se zpravidla nepouští do žádných avantgardních kreací, vystačí si s odkazy na léty prověřené základní tvary: billiard, canadian, apple, bulldog. To, co ho vynáší vysoko nad průměr, je výjimečný cit pro proporce a materiál a neoddiskutovatelná technická zručnost. Petr své dýmky většinou příliš okatě nezdobí. Občas ale vyrábí spigoty se stříbrným kováním — ve srovnání s nimi vypadá většina strojové konkurence (včetně těch pěkných spigotů od Petersona) jako hodně chudý příbuzný. O kvalitě dřeva ani nemluvím, tam tovární fajfky nesnesou srovnání ani omylem.

Dýmka je označená coby liverpool, třebaže já se domnívám, že jde spíš o dramaticky prodloužený billiard. Jako liverpool se obvykle označují rovné dýmky s prodlouženým kulatým krčkem a zkráceným náústkem, kdežto tady tvoří náústek téměř polovinu celé délky. Ale na terminologii samozřejmě vůbec nezáleží. Tahle nádherně tenounká bezfiltrová dýmečka mi připomíná nejdokonalejší tvary, jaké produkovaly v minulosti anglické továrny nebo jaké byly k vidění ve starých katalozích od Stanwella. Žádná tučná fajfka s filtrem se v eleganci nevyrovná štíhlé krasavici o průměru krčku 10 (!) milimetrů, stejně jako nakynutá vyžilá matrona nemůže soupeřit s osmnáctiletým voňavým poupětem. Celková délka 167 milimetrů je impozantní, začíná se blížit čtenářkám, tolik oblíbeným pro svůj chladný kouř. Průměr vrtání je 21 milimetrů a výška 36, jedná se tedy o větší střední rozměry komory, pojme kolem tří gramů tabáku. A protože váží pouhopouhých 32 gramů, dá se i přese svou délku lehko zaklesnout mezi zuby, aniž by svému majiteli vytrhla poslední stoličky.

Na rozdíl od typických billiardů není hlavička tak soudkovitě vyklenutá, jen nepatrně, je to víceméně rovný komín, dole zakulacený. Horní okraj hlavičky netvoří klasickou rovinu, namísto toho je kónicky tvarovaný, propadlý směrem dovnitř tabákové komory, podobně jako u mé dýmky z loňského workshopu. Dýmka je pískovaná (zřejmě na sobě měla nějaké kazy), ale vyznačuje se opravdu překrásnou, hustou kresbou. Po obvodu běží téměř svislý grain, pravidelně přerušovaný horizontálními prstenci. Převládá tmavé moření se světlejšími tóny, výsledný vzhled podtrhuje přiměřený lesk. Náústek je vyroben z cumberlandu, což je tmavohnědý nebo červenohnědý žíhaný materiál, používaný třeba na lepší dýmky od Dunhilla. Originál cumberland má být o trochu tvrdší a kvalitnější druh ebonitu, ale dnes už se pod stejným názvem prodávají i směsi akrylu. Správně bych se měl autora zeptat, co vlastně na své výrobky používá — coby odpůrce gumy prožívám veškeré materiály dosti těžce. Ale poněvadž náústek je cítit gumou, je to bez debat. Vespod dýmky potěší zbroušená ploška, na které to celé hezky stojí, odpadá tak nutnost opírat lulku o sirky nebo kožené pouzdro.

Mám pocit, že kdybych si Peťákovu dýmku nekoupil, hodně dlouho by mne to mrzelo, protože co do tvaru splňuje moje představy beze zbytku. V jistém slova smyslu má ještě lepší proporce než nedávný billiard od Stanwella, a to už je co říct. Ještě delší, ještě štíhlejší, možná ještě krásnější. Obejde se i bez zlatých námořnických frček a zlatého loga, protože má bezvadný tvar i kresbu. Mezi fajkami s aplikacemi z velbloudí kosti nebo mezi dýmkami značky Ser Jacopo, známými pro své stříbrné zdobení, se možná snadno ztratí. Tohle je totiž dýmka určená pro znalce, pro milovníky tradice a pro ty, kteří umí ocenit čistou krásu materiálu a dokonalost opracování. Do nejlepších dýmek patří jen latakie, a proto z této budu kouřit výhradně své smrduté ponožky balkány.

A jedna víc než dobrá zpráva na závěr: příští klubovka 2014 prý bude právě od Peťáka. A snad dokonce spigot!

Komentáře (6)

  • Zdravím, Martin,
    len nedávno som objavil Váš blog a ako začínajúci fajkár sa s radosťou sem vraciam, aby som sa poučil, pobavil a pookrial, keď si chcem vychutnať radosť fajkára ako ste vy.
    Rád by som sa Vás opýtal, čo si myslíte o výrobcovi fajok Mr.Bróg z Poľska. Dnes mi totižto prišli tri fajočky od tohto poľského výrobcu – jedná sa o hruškové drevo a sú nadherné. Práve jednu som vyskúšal a nie je to zlé.
    Nemáte skúsenosť s týmto druhom a typom fajok?

    Rado zo Slovenska

  • Rado, děkuji za milý komentář. Výrobce Mr. Bróg bohužel neznám a ani nevím o nikom, kdo by od něj fajky měl. Ale u dýmek platí to krásné pravidlo, že je důležité to, co vyhovuje právě Vám. Ostatní názory stejně nejsou podstatné. Takže pokud se Vám jeho dýmky líbí a pokud Vám z nich chutná, je všechno v naprostém pořádku. :)

  • Nazdar Martine,
    moc hezká dýmka, prostě elegance, je hodně podobná Dunhillce Cumberland 4110 o které jsem vždy snil, bohužel jeji cena je vzdálená mé kapse.Jestli to není tajemství, na kolik vyšla tato krasavice?

    Zdraví

    Richard

  • Tak to je slušná cena za takovou nádheru.Tak ať Ti z ní chutná.
    Richard

  • Ahoj Rado,

    mám je rovněž od pana Broga z hruškového dřeva.( Dýmkyř Brog má sídlo v polském Przemyslu což je hlavní město dýmek v Polsku a sídlí tam skoro všichni slavní jako např: Filar,Brog,Kulpinski,kteří tam mají své dílny a každý rok v červenci mají ve mestě Svátek dýmky,který je velkolepý)
    Jinak sice hruškové dýmky od Broga jsou hezké,ale pokouření není zdaleka tak dobré jako z briaru. Snad bych je doporučil na latakii nebo silnější aromatiky.Prostě to není ono. Ale Brog má dobré i briarky tak si je vygugli a zajeď to Przemyslu,tam v městské věži je muzeum dýmek,kde se v pokladně dýmky prodávají a nebo ti dají kontakt a můžeš přímo do výrobny ve městě.

    Jarda

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky