Vánoční kuřba 2013

Kouřeníčko, to je naše potěšeníčko aneb Líná huba, holé neštěstí. Tak jsme si na buňce usmysleli, že ještě před koncem roku uspořádáme přebor v pomalém kouření o titul a funkci předsedy klubu. Šťastnému vítězi pak bude nutno až do smrti uctivě vykat, klanět se až k zemi, dávat přednost ve dveřích i u žen, jakož i pravidelně donášet kromě klepů též rozličné dárky nemalé hodnoty.

Vánoční kuřba

Jak se domluvilo, tak se i vykonalo. Protože jsme ale neměli v úmyslu týrat své rozmlsané krněnské jazýčky dalším soutěžním tabákem nevalné pověsti a chuti, odhlasovali jsme „na půdorysu ká devítky“, že budeme kouřit Marlin Flake od skotské firmy Rattray’s — hladkou směs černého cavendishe, výběrové virginie a špetky perique. Za vydatného přispění sponzorů všeho druhu (budou zmíněni ve speciálním okénku) jsme se tedy mohli pustit do samotného poměřování sil.

Závod probíhal dle standardních pravidel, takže jsme dodrželi jak dvě sirky a dřevěné dusátko, tak i pět minut na přípravu tabáku a jednu minutu na zapálení. Soutěžilo se sice s vlastní dýmkou libovolného tvaru a velikosti, ale jinak jsme na všechny regule dbali až podezřele důsledně. Klání se zúčastnilo třináct atletů a je třeba uznat, že většina zaběhla zakouřila velice slušně. Vlastně až na jednu výjimku se všichni přehoupli přes půlhodinu, pět borců dokonce zdolalo i pěkných padesát minut, a padlo tak několik takzvaných osobáků. Může za to nejspíš dobrý tabák (i když byl poněkud vlhký), ale především nedávno proběhnuvší seminář, který některým z nás otevřel oči. No dobře, tak aspoň jedno oko, to druhé zůstává zatím ještě přivřené.

Osud tomu tak chtěl, že jsem soutěž vyhrál s časem hodina třináct. V těsném závěsu zůstal Petr Vyoral a na krásném třetím místě doběhl Otesánek, pro kterého to navíc byla soutěžní premiéra. Gratulujeme! Díky té komické náhodě, že se mi podařilo omylem vyhrát, měl jsem jedinečnou příležitost sám sobě předat svůj vlastnoručně vyrobený diplom za první místo. Upřímně si gratuluji. Možná to bylo jen štěstí, ale asi ve mně ten seminář opravdu něco zanechal. Poprvé jsem měl na soutěži pocit, že hoření tabáku většinu času ovládám, dařilo se mi hlídat, lechtat, honit i zachraňovat uhlík, občas jsem si ho dokonce zálibně prohlížel (míněno uhlík!), jak si v dýmce dovádí. Zářijový čas padesát a nějaké drobné se mi povedlo překonat skoro o pětadvacet minut.

Vánoční kuřba

Z hromady lákavých cen jsem si pak bez váhání vybral dýmku, kterou do tomboly věnoval náš další brněnský pipemaker Ivan Šrámek. Tímto mu srdečně děkuji a můžu rovnou odpřísáhnout, že fajfce věnuji nejenom nějaký dobrý tabák, ale i samostatný článek.

Bylo to moc príma, plantážníci, snad dáme brzy opáčko.

Výsledková listina

1. Martin: 1.13:24
2. Piqik: 1.07:46
3. Otesánek: 51:56
4. Jerry: 51:34
5. Honzk: 51:12
6. Zappa Ivan: 41:58
7. Kora: 40:58
8. Prorok: 37:06
9. Štěpán: 33:35
10. Soulfish: 32:40
11. Myšák: 32:25
12. Přemek: 31:35
13. McIkl: 9:14

Sponzorské okénko

Velké díky Ivanovi za dýmku a dusátko,
Piqikovi za víno a doutníky,
Korovi za elegantní vínko,
Přemkovi za kuchařku
a v neposlední řadě Radioservisu za krásné audioknihy.

A jestli jsem na někoho zapomněl, tak ať se okamžitě přihlásí, dopíšu ho hned do síně slávy.

Galerie

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky