Šestnáctiletý Frog Morton

Už si ani nevzpomínám, kdy jsem poprvé viděl tabákové piksle ze série Frog Morton od americké firmy McClelland. Každopádně jsem z nich byl hodně nadšený, protože obsahují bezvadné ilustrace starého slizkého žabáka. Nejstarší z řady je tabák prostě nazvaný Frog Morton, později se objevily další čtyři druhy, a to Frog Morton Across the Pond, Frog Morton on the Bayou, Frog Morton on the TownFrog Morton’s Cellar. Všech pět spadá do kategorie mého oblíbeného anglického stylu, ve kterém základ tvoří virginie doplněná o latakii, případně orientál nebo perique. Všechny tabáky mají příznivé recenze a těší se oblibě, takže jsem měl eminentní zájem obstarat si aspoň některý z nich ku kouření i k potěše oka. Smůla je, že americké tabáky se do EU nedovážejí a současná celní politika a limity pro dovoz tabákových výrobků moc nenahrávají těm, co by si rádi nechali něco poslat poštou.

Nedávno se na mě ale usmálo štěstí, protože se na eBay objevil jeden archivní padesátigramový Frog Morton z roku 1997. Kupodivu na ten šestnáctiletý tabák nikdo moc nepřihazoval, a tak jsem ho bez potíží vydražil za směšných dvacet dolarů. Vtip nákupů na eBay je v tom, že tabákové výrobky se oficiálně nesmí prodávat, takže každá dražba obsahuje deklaraci, že předmětem prodeje není samotný tabák, ale jeho plechovka, která má sběratelskou hodnotu. Tím pádem neplatíte clo ani daň, kupujete prostě jen hezký obal. Brilantní, efektní a koneckonců i docela levné.

Frog Morton

Když žabák přišel, otevřel jsem hned nedočkavě konzervu a zjistil, že má i po letech perfektní vlhkost, třebaže v těchto typech plechovek bývá tabák uložený volně a má kolem sebe dost vzduchu, ne jako u šroubovacích plochých obalů, ve kterých se tabák prodává u nás. Řez je spíše širší, ve směsi zjevně převažuje černá latakie s občasných hnědým virgninským tabákem. Hodně mě překvapilo aroma. Latakie ční dost výrazně, ale má takovou jakousi zvláštní chlebovou nakyslost, kterou jsem ještě nikde jinde necítil. V první chvíli šok, na druhé přičichnutí už to byla velká láska. Nádherné, silné, šťavnaté aroma. Zůstala jenom otázka, jak bude tabák chutnat. Myslím, že je sobecké a pitomé otevírat archivní tabáky sám pro sebe a schraňovat si je někde pod postelí, tak jsem rychle uspořádal setkání části naší brněnské buňky, že si dáme žabáka hromadně a podělíme se o zážitky.

Frog Morton je označován jako lehčí anglická směs, která se hodí i pro začínající kuřáky. Vzhledem k hutnému aroma bych tipoval směs plnokrevnou a plnotučnou, ale hned po zapálení se ukázalo, že popis nelhal. Chuť je velice jemná, hladká, vyvážená. Dominuje latakie, ale výsledek není tak silný a těžký jako některé balkány, které mám rád, toto je opravdu ten ranní tabák, na který svým názvem aspiruje konkurenční Early Morning Pipe. Ona zvláštní kyselost je cítit i v chuti, není však vůbec nepříjemná, spíš naopak. Dává tabáku zcela nezaměnitelnou chuť a troufám si tvrdit, že bych ho teď okamžitě poznal mezi deseti dalšími latakiemi. Nevím, jestli to bylo tím dlouhým zráním, ale výsledek předčil veškerá má očekávání. Na reklamu moc nedám a rozhodně si nemyslím, že každý starý tabák musí být nutně super, takže ve hře bylo i možné zklamání z celkové plochosti nebo abesence chuti. Naštěstí se nic takového nestalo. Dýmka hořela prakticky bezúdržbově a chutnala výborně až do samotného konce. Jestli má podobné kvality i tabák z čerstvé plechovky, musím si jich hned teď pořídit hromadu a část uložit do archivu, protože jde o jedinečný zážitek.

Ten večer s dýmkou byl vůbec užitečný, prospěšný a bohatý na nové zážitky. Ivo přinesl ze svých zásob jakousi stařičkou King Charles Mixture od J. F. Germain & Son — podle obalu to vypadalo na tabák asi dvacetiletý. Bez reklamy na smrt, vyrobeno ještě v Anglii, poctivá plechovka. Je to směs virginie, latakie a orientálu, zráním dostala příjemně zemité tělo a velice hezky zakulacenou chuť. Další výborný tabák, díky za ochutnávku.

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky