Stanwell Nanna Ivarsson (N1)

Nanna je představitelkou třetí generace dynastie Ivarssonů, dcerou Larse a vnučkou Sixtena. Vystudovala průmyslový design, ale nakonec se vydala po stopách svých předků a díky tomu rozšířila řady ženských autorek. Na jejích dýmkách je zajímavé mimo jiné to, jak záměrně rozvíjí odkaz dánského dýmkařství. A určitý vliv dědečkovy i otcovy práce je na první pohled patrný, i když Nanna má v oblibě trochu robustnější tvary — většina jejích realizací je založena spíše na větších kusech dřeva, které jí umožňují pracovat s ním ve velkých sochařských objemech. Charakteristický je především tvar krčku, který se v mnoha případech směrem k náústku rozšiřuje. Díky tomu je hmota dýmky pěkně vyvážená, protože objem se nesoustředí jen na hlavičku.

Stanwell Nanna Ivarsson

Dýmka patří do série Nanna Ivarsson Design, což je řada několika (myslím, že tří) kreací, které Nanna připravila pro sériovou produkci dánského Stanwellu. Je bezfiltrová — i když na filtr by se místo našlo — a vyrábí se v několika verzích povrchové úpravy. Ta přírodně zbarvená a s nejlepší kresbou je označena flame grain, další varianty jsou různé odstíny hnědé a na konci škály je černá pískovaná. Můj Stanwell je světle hnědý a třebaže se nevyznačuje nijak výjimečnou kresbou, je to opravdu krásná dýmka elegantních tvarů, která skvěle padne do ruky i do huby. I přese svou váhu 67 gramů se dá bez potíží udržet v zubech, protože je to bentka a má těžiště posunuté dolů. Ve výsledku je mi to fuk, protože kouřím skoro výhradně z ruky. Přijde mi to tak pohodlnější a lépe se kontroluje teplota. Ne že by to právě u takového otesánka hrálo roli — rozpalovat se určitě nebude, neboť je to ve všech ohledech řádná kláda. Jedinou pihu na kráse tak vidím v plastovém kroužku na konci krčku, bez kterého bych se možná klidně obešel; a nebo ho raději nahradil mosazí. K tomu by se pak skvěle hodilo i mosazné logo Stanwell.

Co mě nemile překvapilo, byl naprosto volný čep náústku. V otvoru krčku sice držel, ale nijak pevně, dalo se s ním úplně bez námahy otáčet. Docela šok, protože Stanwell v tomto ohledu bývá perfektní — těsnost mívá tak akorát. Čep jsem několikrát nahřál, stlačil a ochladil, takže nakonec se roztáhl natolik, aby se dal s vynaložením přiměřené námahy nasunout a držel, jak má. V ostatních ohledech je to ovšem krásná práce. A protože už kouřím skoro výhradně jenom latakie, dostane do vínku Dunhill Nightcap.

1 komentář

  • Skutocne nadherna a velmi uzitocna stranka! Prave zacinam s fajcenim fajky, na uvod som od manzelky dostal Peterson Barrel Smooth spolu s tabakom Peterson Connoisseur’s Choice, no a pomalicky sa zaucam. :) Som velmi rad, ze som pri zaciatkoch narazil prave na tento web, pri ktoreho citani vzdy dostanem chut na trosku dobreho tabaku. ;) Velka vdaka a len tak dalej!

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky