Výroční dýmka Vauen 160 Jahre

První dýmka je vždycky speciální, že? Člověk už sice něco nastudoval, ale pořád ještě je strašný greenhorn, takže vybírá hlavně pocitově, méně už rozumem.

Na výroční dýmce Vauen, vydané ke sto šedesátému výročí firmy, mě zaujal primárně její tvar. Na trhu je překvapivě málo billiardů v provedení panel, přitom tento neobvyklý tvar působí velice moderně, progresivně. Kresba dřeva není úplně svislá ani příkladně hustá, ale jinak vcelku pravidelná. Hlavička je nalakovaná na tmavý odstín, aby to nebylo moc vidět, přesto jde o hezký kousek, který rád používám jako cestovní dýmku, protože nezabírá moc místa. Příjemně hranatý náústek je z akrylu, takže se nemusí nijak udržovat a vypadá pořád dobře, dokonce i přes drobné otisky od mých ulámaných zubů. Na straně čepu je stříbrný prstenec s textem Vauen 160 Jahre a dvěma zkřízenými dýmkami, znakem firmy Vauen. Výroční dýmky jsou vyráběné v limitované a číslované edici, moje princezna má číslo 189.

Tahle „lulka“ už navždy zůstane někým, ale trpělivým svědkem mých úplných kuřáckých začátků, takže je vyhrazena pro lehké aromatiky, zprvu Mac Baren Original Choice, teď hlavně Stanwell Melange. Zakuřování proběhlo hladce, nepochybně díky silné vrstvě zakuřovací pasty, kterou Vauen používá. Mám dojem, že ta jejich pasta je natolik spolehlivá, že si člověk se zakuřováním vůbec nemusí dělat starosti, a rovnou cpát dýmku celou.

Dílem kvůli poměrně tenkým stěnám a dílem kvůli mé nešikovnosti se dýmka ráda rozpaluje, takže je většinou třeba jednou nebo dvakrát ji odložit a nechat vychladnout. Horká dýmka nechutná dobře a kuřácká pauza ještě nikoho nezabila. Aspoň myslím.

 

Okomentovat

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky