Jirsa SG Superior

Skvostný kousek české provenience, který jsem nedávno koupil na dymky-online, ne náhodou to byla nejdražší jirsovka v nabídce. Dlouho jsem dýmku měl uloženou v oblíbených položkách, ale trvalo nějaký čas, než jsem pro ni dozrál. Nakonec jsem moc rád, že jsem ji objednal, protože teď spolehlivě plní roli „parádní dýmky“, která se nosí na svatby a do lepší společnosti vůbec.

Hlavička je vulkanická, mám teď v oblibě tyhle tvary. Přestože dýmka ve skutečnosti není nijak velká, působí spíš robustně. Jak napovídá název, jedná se o hladkou dýmku typu straight grain s pravidelnou kresbou po celém obvodu, při pohledu zespodu jsou vidět nádherné ptačí oči. Odstín je světlý, přírodní, jak to mám nejradši, na dřevě nejsou vidět skoro žádné nepříjemné odlesky (foto trochu klame), časem ještě ztmavne a zmatní. Zespod hlavičky je vyraženo šest hvězd, jedná se tedy o nejvyšší řadu Jirsovy nabídky.

Jirsa SG Superior
Jirsa SG Superior
Dýmka se vyznačuje mírným a elegantním prohnutím, říká se tomu myslím quarter bent. Akrylový náústek je nezvykle široký — v místě skusu asi o polovinu širší než u většiny standardních dýmek, na výšku je skus také výrazně vyšší než obvykle, skoro dvojnásobně. Ledaskomu takové rozměry nemusí vyhovovat, ale já s nimi nemám žádný problém, dokonce mi to docela vyhovuje, asi mám velkou hubu. Člověk se nemusí bát, že náústku při náruživém kouření a žvýkání ublíží.

Tabáková komora patří k těm menším, má průměr 20 a výšku jen 35 milimetrů na výšku, takže se dýmka poměrně rychle zakouřila. Vnitřní strana hlavičky byla opatřená zakuřovací pastou, relativně tenkou vrstvou nátěru barvy antracitu, která na pohled nejvíce připomíná grafit. Není to ta hustá černá hmota, kterou dýmky natírá třeba Vauen.

Zkouška ohněm proběhla až překvapivě hladce. První čtyři dávky jsem z ní tahal velmi pomalu a opatrně, přece jen jsem měl velký strach, abych si ji nezničil, ale musím říct, že se dýmka při šetrném zacházení vůbec nerozpaluje, po většinu času je vlažná nebo maximálně příjemně teplá. Bude to z velké části  tím, že ve spodních dvou třetinách hlavičky je opravdu velký kus materiálu, který většinu tepla pohltí. Větší pozor si dávám jen při dokuřování, dno je už zase slabší (tedy standardní), takže má tendenci být na dotek teplejší. Dost nerad bych při své nešikovnosti napálil kouřový kanálek.

Čep pro devítimilimetrový filtr je myslím ideální stav, protože se člověk může svobodně rozhodnout, jestli si bude ničit zdraví pořádně, nebo o trochu míň. Mám se docela rád, takže používám klasické uhlíkové filtry Vauen (Dr. Pearl Junior), ale jednou určitě zapomenu a nechám se překvapit, o kolik jiná bude chuť s plnou náloží nikotinu a dehtu.

Jirsovce jsem od začátku vyhradil tabáky anglického typu; momentálně si v ní hoví lehký latakiový Savinelli English Mixture, který jsem si nechal doporučit na  Tobacco Reviews. V současnosti můj nejoblíbenější tabák.

1 komentář

  • Asi to neumím, dýmky od „Jirsa “ jsem začal používat asi v roce 2012. Zakoupil jsem si jich několik!Po pěti letech používání mi odchází jedna po druhé, ve spodní části jsou propálené díri, asi něco dělám špatne, čím to asi bude, dýmek mám několik od jiných výrobců,ale tyhle problémy se mi objevili jenom na dýmkách od „jirsa „!

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky